Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/6794
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorНіщеменко, Микола Прокопович-
dc.contributor.authorNischemenko, Nicola-
dc.contributor.authorТрокоз, Віктор Олександрович-
dc.contributor.authorTrokoz, Victor-
dc.contributor.authorПорошинська, Оксана Андріївна-
dc.contributor.authorPoroshinska, Oksana-
dc.contributor.authorСтовбецька, Людмила Степанівна-
dc.contributor.authorStovbetska, Luydmila-
dc.contributor.authorЄмельяненко, Алла Анатоліївна-
dc.contributor.authorEmelianenko, Alla-
dc.date.accessioned2021-09-29T11:24:07Z-
dc.date.available2021-09-29T11:24:07Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationГематологічні та репродуктивні показники перепілок за умов впливу комплексу амінокислот і вітаміну Е / М.П. Ніщеменко, В.О. Трокоз, О.А. Порошинська та ін. // Фізіологічний журнал .- 2017 .- Т. 63, № 5 .- С. 34-40.uk_UA
dc.identifier.issn2522-9028-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/6794-
dc.descriptionThe influence of supplementation of main diet with complex of essential amino acids (L-lysine, DL-methionine, L-threonine and Vitamin E) for hematological (RBC count, WBC count and platelets) and reproductive (egg`s productivity, content of carotenoids. Vitamins A, E and B2 in eggs) values of Japanese breed quails was investigated. Four groups of birds were formed. First group was a control one (birds got main diet), and a second, third and fourth ones were experimental (L-lysine, DL-methionine, L-threonine and Vitamin E were supplemented to the diet in different dosages through 45 days). Enrichment of main diet by the investigated biologically active complex improves the RBC number in the blood of birds by 9.87 to 11.3 %. With supplementation of that complex egg`s, the productivity is increased by 13.8 %. Concurrently, the contents of carotenoid’s, Vitamins A, E and B2 in eggs were increased that enhances its biological value. It can be assumed that improvement of quantative values as well as biological value of eggs are influenced by higher fermentative activity of gastro-intestinal organs of birds, as a result of nutrients from diets.uk_UA
dc.description.abstractДосліджено вплив додавання до основного раціону комплексу незамінних амінокислот L-лізину, DL-метіоніну, L-треоніну та вітаміну Е на гематологічні (кількість еритроцитів, лейкоцитів та тромбоцитів) та репродуктивні (яєчна продуктивність, вміст каротиноїдів, вітамінів А, Е та В2 у яйцях) показники перепілок японської породи. Було сформовано 4 групи птахів, по 25 голів у кожній. Перша група – контрольна (птахи отримували основний раціон), а ІІ, ІІІ та ІV – дослідні (до раціону додавали L-лізин, DL-метіонін, L-треонін і вітамін Е в різних дозах упродовж 45 діб). Встановлено позитивний вплив вказаного комплексу на гематологічні показники та репродуктивну функцію перепілок, що проявляється підвищенням яєчної продуктивності та поліпшенням вітамінного складу яйця. Збагачення основного раціону дослідженим біологічно активним комплексом збільшує кількість еритроцитів у крові перепілок на 9,87−11,3 %. При його згодовуванні вірогідно збільшується інтенсивність несучості на 13,8 %. Це свідчить про стимуляцію репродуктивної функції птахів. Одночасно підвищується вміст каротиноїдів (на 30,5–42,3 %); вітамінів А (13,2–27,4 %), Е (10,5–15,7 %) та В2 (17,3–18,5 %) у яйцях, що збільшує їх біологічну цінність. Можна припустити, що поліпшенню кількісних показників та біологічної цінності яєць сприяє більша ферментативна активність органів травлення птиці, в результаті чого поживні речовини кормів засвоюються повніше. Перспективою подальших досліджень є вивчення впливу комплексу амінокислот і вітаміну Е на процеси обміну речовин у перепелів під час їх вирощування.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.subjectперепілкиuk_UA
dc.subjectеритроцитиuk_UA
dc.subjectлейкоцитиuk_UA
dc.subjectтромбоцитиuk_UA
dc.subjectрепродуктивна функціяuk_UA
dc.subjectлізинuk_UA
dc.subjectметіонінuk_UA
dc.subjectтреонінuk_UA
dc.subjectвітамін Еuk_UA
dc.subjectяєчна продуктивністьuk_UA
dc.subjectquailsuk_UA
dc.subjectRBCsuk_UA
dc.subjectWBCsuk_UA
dc.subjectplateletsuk_UA
dc.subjectreproductive functionuk_UA
dc.subjectlysineuk_UA
dc.subjectmethionineuk_UA
dc.subjectthreonineuk_UA
dc.subjectVitamin Euk_UA
dc.subjectegg`s productivityuk_UA
dc.titleГематологічні та репродуктивні показники перепілок за умов впливу комплексу амінокислот і вітаміну Еuk_UA
dc.title.alternativeHematological and reproductive parameters of the quails under inflluence of amino acids and vitamin e complexesuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc636.6.087.72uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Hematolohichni_ta_reprodukt.pdf377,02 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.