Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/6478
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorТарасов, Олександр Анатолійович-
dc.contributor.authorTarasov, Oleksandr-
dc.contributor.authorГудзь, Н.В.-
dc.contributor.authorGudz, N.-
dc.contributor.authorСавченюк, Михайло Олександрович-
dc.contributor.authorSavcheniuk, Mykhailo-
dc.date.accessioned2021-07-19T12:14:09Z-
dc.date.available2021-07-19T12:14:09Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationТарасов О.А. Вивчення біологічних властивостей збудника стрептококозів свиней в Україні / О.А. Тарасов, Н.В. Гудзь, М.О. Савченюк // Ветеринаона біотехнологія. - 2021. -Вип.38. - С.155-165. DOI: 10.31073/vet_biotech38-13uk_UA
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/6478-
dc.descriptionIntroduction. Streptococcus suis type 2 is widely disseminated pathogen of pig industry in the world. Today are known more than 35 different capsular serotypes of S. suis. In the last years it was registered the significant growth of streptococcal infections prevalence. Considering these, the issue of prevention and treatment of streptococcosis is serious and important for pig industry susteinability. The goal of the work was to investigate the biological properties of Streptococcus suis isolates. Materials and methods. It was used 10 isolates and reference straine NCTC 10234 of Streptococcus suis from museum of the Institute of veterinary medicine NAAS. Studies of morphological and cultural properties were performed using conventional bacteriological methods. To determine the degree of pathogenicity of the isolates white nonlinear mice were used. Inoculation of the pathogen was carried out by subcutaneous and intraperitoneal injection with the suspension of streptococcal cultures at a dose of 0.2 cm3. Studies in mice were performed in accordance with current animal welfare legislation and bioethics principles. The results of experimental studies are processed by conventional methods of statistics. Results of research and discussion. S. suis isolates from different regions of Ukraine were characterized by cultural, morphological, enzymatic and biological properties. The pathogenic isolates did not differ by enzymatic and cultural properties; the avirulent isolate did not ferment raffinose and did not produced β-galactosidase, as well as hyaluronidase. As a result of the experiments, it was found that among the strains studied the highest pathogenicity were detected for isolates 3/2, 10, 19 and 21. Because the disease of mice was acute septic, pure cultures were easily isolated from blood, spleen, brain, and liver samples. Certain differences in the clinical manifestations and isolation of cultures of the pathogen from organs and tissues are observed among the studied pathogenic isolates, but the results of autopsy of dead animals did not reveal significant peculiarities. Conclusions and prospects for further research: 1. As a result of research 10 isolates of S. suis had similar enzymatic and culturalmorphological properties, avirulent isolate did not destruct raffinose and not produced βgalactosidase and hyaluronidase. 2. As a result of the conducted researches it was established that the highest pathogenicity was characterized by isolates of S. suis 3/2 (LD50 for white mice was 187±28 CFU per mice) and S. suis 21 (LD50 for white mice was 225±40 CFU per mice), slightly lower virulence was found in isolates 10 and 19 LD50 which were 380±48 and 891±63 CFU, respectively). 3. As a result of the study of the peculiarities of streptococcosis infection on laboratory white mice, the disease course was established as an acute septic infection, S.suis pathogen was isolated from blood, spleen, brain and liver samples. Some differences in the clinical manifestations and isolation of the pathogen from organs and tissues were observed among the studied pathogenic isolates, but the results of autopsy of dead animals did not reveal significant differences in the clinical manifestation. Further studies of the antigenic properties of S. suis will be aimed at improving the means of specific prevention of swine streptococcus in Ukraine.uk_UA
dc.description.abstractУ статті наведені результати досліджень щодо виділення 10 ізолятів Streptococcus suis та їх ідентифікації за бактеріоскопічними, культуральними, біохімічними та біологічними властивостями. Встановлено, що серед ізолятів Streptococcus suis найвищий рівень вірулентності (LD50) до білих мишей був притаманний штамам «3/2» (187±28 КУО/см3), «21» (225±40 КУО/см3), «10» (380±48 КУО/см3) та «19» (891±63 КУО/см3 ) за середнього розрахунку на 1 дослідну тварину. Аналіз результатів досліджень з визначення локалізації збудника Streptococcus suis в тканинах організму білих мишей після їх зараження показав, що найчастіше збудник локалізувався у печінці (80%), селезінці і головному мозку (60%). Із крові збудник виділено у 82,5% випадків від усіх досліджених зразків. Найменша частота виділення Streptococcus suis спостерігалась за дослідження зразків легень – до 17,5 % від усіх дослідних зразків. В статье приведены результаты исследований по выделению и идентификации 10 изолятов Streptococcus suis путем изучения их бактериоскопических, культуральных, биохимических и биологических свойств. Обнаружен высокий уровень вирулентности (LD50) в белых мышей среди штаммов Streptococcus suis был присущ штаммам «3/2» (187±28 КОЕ/см3) «21» (225±40 КОЕ/см3) «10» (380±48 КОЕ/см3) и «19» (891±63 КОЕ/см3) при среднем расчете на 1 исследовательскую животное. Анализ результатов исследований по определению локализации возбудителя Streptococcus suis в тканях организма показал, что высокий уровень локализации возбудителя обнаружено в образцах печени (80%), селезенки и головного мозга (60%). Из образцов крови возбудитель выделен в 82,5% всех образцов. Наименьшая частота выделения Streptococcus suis наблюдалась за исследования образцов легких – до 17,5% всех зараженных белых мышей.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.subjectStreptococcus suisuk_UA
dc.subjectізолятиuk_UA
dc.subjectбілі мишіuk_UA
dc.subjectбіологічні властивостіuk_UA
dc.subjectвірулентністьuk_UA
dc.subjectбелые мышиuk_UA
dc.subjectбиологические свойстваuk_UA
dc.subjectвирулентностьuk_UA
dc.subjectизолятыuk_UA
dc.subjectwhite miceuk_UA
dc.subjectbiological propertiesuk_UA
dc.subjectvirulenceuk_UA
dc.subjectisolateuk_UA
dc.titleВивчення біологічних властивостей збудника стрептококозів свиней в Україніuk_UA
dc.title.alternativeИзучение биологических свойств возбудителя стрептококкозов свиней в Украинеuk_UA
dc.title.alternativeІnvestigation of antigenic affinity of streptococcus suis isolates in Ukraineuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc639:616.982.17uk_UA
dc.identifier.doi10.31073/vet_biotech38-13-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
vyvchennja_biologichnyh.pdf351,51 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.