Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/6411
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorДинько, Юрій Павлович-
dc.contributor.authorDynko, Yuriy-
dc.contributor.authorСтавецька, Руслана Володимирівна-
dc.contributor.authorStavetska, Ruslana-
dc.contributor.authorБабенко, Олена Іванівна-
dc.contributor.authorBabenko, Olena-
dc.contributor.authorСтаростенко, Ірина Сергіївна-
dc.contributor.authorStarostenko, Iryna-
dc.contributor.authorКлопенко, Наталія Ігорівна-
dc.contributor.authorKlopenko, Natalia-
dc.date.accessioned2021-07-09T09:42:32Z-
dc.date.available2021-07-09T09:42:32Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationХарактеристика господарсько корисних ознак корів залежно від типу конституції / Ю. П. Динько, Р. В. Ставецька, О. І. Бабенко та ін. // Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва: збірник наукових праць .- Біла Церква: БНАУ, 2021 .- № 1 (164) .- С. 14-24. doi: 10.33245/2310-9289-2021-164-1-14-24uk_UA
dc.identifier.issn2310-9289-
dc.identifier.issn2415-7635-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/6411-
dc.descriptionA comparative evaluation of Ukrainian Black-and-White Dairy cows of friable and dense, delicate and rough body built have been carried out. The dynamics of their live weight during the growing period, exterior, milk productivity and reproductive ability were investigated.Heifers with dense body built compared to the animals with friable body built were characterized by higher live weight at the age of 3; 6; 9; 12; 15 and 18 months and at the first insemination by 5,4-47,9 kg. Heifers with delicate body bult compared to the cows of the same age with rough body built were dominated by a live weight during growing period by 2,0-24,4 kg. The average daily gain of heifers with dense body built was 665 g (+93 g compared to friable body bullt, P<0,01), average daily gain of heifers with delicate body bult was 624 g (+24 g compared to rough body built). The primiparous cows with friable body built had larger sizes than cows of the same age with dense body built. At the withers they were higher by 1,2 cm, they had an advantage in chest girth – 8,9 cm (P < 0,001), chest width and chest depth behind the shoulder – 3,2 cm (P < 0,001) and 2,0 cm (P < 0,05), respectively, chest width and chest depth behind the last rib – 3,1 cm (P < 0,01) and 2,6 cm (P < 0,001), chest length – 2,1 cm (P < 0,05 ). The primiparous cows with delicate and rough body built were characterized by less marked differences in body measurements. Cows with delicate body bult compared to the cows with rough body built were taller by 4,9 cm (P < 0,001), with deeper chest behind the shoulder –1,7 cm (P < 0,05) and with longer body (oblique body length was more on 1,3 cm). Cows with rough body built had significantly larger chest width behind the last rib – by 2,1 cm (P < 0,05) and metacarpus girth – by 0,7 cm (P < 0,01). Higher milk productivity has been observed in cows with dense and delicate body built. The primiparous cows with dense body built had higher 305-d milk yield on 117 kg, milk fat yield –on 6,2 kg, milk protein yield – on 4,2 kg, fat content and protein content in milk – on 0,02% and 0,01%, respectively. Between cows with delicate and rough body built difference in milk yield was 340 kg, milk fat yield and milk protein – 12,1 kg and 10,5 kg, respectively,fat content and protein content in milk had no differences. Better reproductive ability has been observed in cows with friable body built (open days – 157, calf crop percent – 85,5%) and rough body built (145 days and 85,9%, respectively), it meant in cows with body built, that had lower milk productivity. Taking into account the characteristics of cows with different body built makes it possible to optimize the selection process in a particular herd and directing the selection in the desired direction.uk_UA
dc.description.abstractПроведено порівняльне оцінювання корів української чорно-рябої молочної породи рихлого–щільного та ніжного–грубого типів конституції. Досліджено динаміку їх живої маси впродовж періоду вирощування, екстер’єр, молочну продуктивність і відтворну здатність. Телиці щільного типу конституції порівняно з рихлим типом характеризувались вищою живою масою (на 5,4–47,9 кг) у віці 3; 6; 9; 12; 15 і 18 місяців та за першого осіменіння. Телиці ніжного типу конституції переважали за живою масою ровесниць грубого типу у всі вікові періоди (на 2,0–24,4 кг). Середньодобовий приріст телиць щільного типу в середньому становив 665 г (+93 г порівняно з рихлим типом, Р < 0,01), телиць ніжного типу – 624 г (+24 г порівняно з грубим типом). Більш крупними були первістки рихлого типу конституції порівняно із ровесницями щільного типу. Їх перевага за промірами тулуба була достовірною (Р < 0,05–0,001). Різниця за промірами тіла первісток ніжного і грубого типів конституції була менш вираженою. Корови ніжного типу були вищими (Р < 0,001), із глибшими грудьми (Р < 0,05) і більшою навскісною довжиною тулуба. Корови грубого типу конституції характеризувались ширшими грудьми за останнім ребром (Р < 0,05) і більшим обхватом п’ястка (Р < 0,01). Вища молочна продуктивність характерна для корів щільного і ніжного типів конституції. За надоєм за 305 діб перевага первісток щільного типу порівняно із рихлим типом становила 117 кг, кількістю молочного жиру – 6,2 кг, молочного білка – 4,2 кг, масовою часткою жиру і білка в молоці – 0,02 і 0,01 % відповідно. Між типами конституції ніжний–грубий різниця за надоєм була 340 кг, кількістю молочного жиру і білка – 12,1 і 10,5 кг відповідно, за масовою часткою жиру та білка в молоці різниці не було. Кращі показники відтворної здатності спостерігали у корів рихлого типу (тривалість сервіс-періоду – 157 діб, вихід телят на 100 корів – 85,5 голів) та грубого типу конституції (145 діб і 85,9 голів, відповідно), тобто у корів тих типів, які характеризувались нижчою молочною продуктивністю. Врахування характерних особливостей корів різних типів конституції дає змогу оптимізувати селекційний процес у конкретному стаді та скерову вати відбір і підбір у необхідному напрямі.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherБілоцерківський НАУuk_UA
dc.subjectкоровиuk_UA
dc.subjectукраїнська чорно-ряба молочна породаuk_UA
dc.subjectтип конституціїuk_UA
dc.subjectжива масаuk_UA
dc.subjectпроміри тілаuk_UA
dc.subjectмолочна продуктивністьuk_UA
dc.subjectвідтворна здатністьuk_UA
dc.subjectcowsuk_UA
dc.subjectUkrainian Black-and-White Dairy breeduk_UA
dc.subjectbody builtuk_UA
dc.subjectlive weightuk_UA
dc.subjectbody measurementsuk_UA
dc.subjectmilk productivityuk_UA
dc.subjectreproduction abilityuk_UA
dc.titleХарактеристика господарсько корисних ознак корів залежно від типу конституціїuk_UA
dc.title.alternativeCharacteristics of economically important traits of cows depending on their body builtuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc636.2.082.2.03.061uk_UA
dc.identifier.doi10.33245-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Kharakterystyka_hospodarsko.pdf870,21 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.