Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/6050
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorHorchanok, Anna-
dc.contributor.authorГорчанок, Анна Володимирівна-
dc.contributor.authorMykytiuk, Viktor-
dc.contributor.authorМикитюк, Віктор Васильович-
dc.contributor.authorKuzmenko, Oksana-
dc.contributor.authorКузьменко, Оксана Анатоліївна-
dc.contributor.authorLytvyshchenko, Lyudmyla-
dc.contributor.authorЛитвищенко, Людмила Олександрівна-
dc.contributor.authorChumak, Vladyslav-
dc.contributor.authorЧумак, Владислав Олександрович-
dc.contributor.authorPorotikova, Inna-
dc.contributor.authorПоротікова, Інна Ігорівна-
dc.date.accessioned2021-05-13T08:34:58Z-
dc.date.available2021-05-13T08:34:58Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationMilk productivity of Saanen goats while feeding organic humic origin feed supplement / A. V. Horchanok, V. V. Мykytiuk, O. A. Kuzmenko and other // Theoretical and Applied Veterinary Medicine .- 2021 .- № 9(1) .- Р. 18‒23 doi: 10.32819/2021.91003uk_UA
dc.identifier.issn2663-1156 (print)-
dc.identifier.issn2663-1164 (online)-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/6050-
dc.descriptionНаведено результати дослідження молочної продуктивності кіз зааненської породи за згодовування органічної кормової добавки гумінової природи «Віта Гум». Ця добавка кардинально відрізняється від існуючих на ринку біологічно активних препаратів тим, що отримана не внаслідок гідролізу торфу лугами або кислотами, а природнім шляхом – хелатоутворенням. У складі містяться не натрієві солі гумінових кислот із залишками лугів з якими не відбулася реакція, а залишки амінокислот, пептидів, карбонові кислоти та інші корисні речовини у чистому «природному» органічному вигляді. Кормова добавка відповідає Європейським стандартам органічної продукції. Встановлено, що за промислової технології експлуатації тварин і годівлі загальнозмішаними раціонами з додаванням кормової добавки гумінової природи «ВітаГум» упродовж усього періоду лактації надій підвищився на – 15,9%, або 137,3 кг, уміст молочного білка – на 0,11 абс. відсотка. А ось за вмістом жиру в молоці, перевага була на стороні кіз контрольної групи і становила 0,09 абс. відсотка (Р > 0,999). Проте, в наслідок значної переваги за надоєм від кіз дослідної групи отримано значно більшу кількість як молочного білка, так і масової частки молочного жиру, відповідно на 5,94 кг і 4,63 кг. Аналіз якісного складу молока у піддослідних кіз показав, що відсотковий вміст сухого знежиреного молочного залишку (CЗМЗ) знаходився у межах 8,45–8,58%, а вміст соматичних клітин у молоці контрольних тварин був вищим на – 7,05%. Якісний склад молока цілком задовільний для цієї породи кіз, оскільки масова частка жиру в молоці становила – 3,94–4,03%, а білка – 3,52–3,63%. Співвідношення жиру і білка на рівні 1,15–1,09 одиниці вказувало на добрий фізіологічний стан травної системи організму кіз зааненської породи.uk_UA
dc.description.abstractThe results of the study of Saanen goats milk productivity while feeding humic origin organic feed supplement of «VitaHum» are presented in the paper. Studying milk productivity of different goat breeds, as well as using balanced rations of biologically active feed supplements for therapeutic and prophylactic properties and improving metabolic processes and body functions, are important issues for animal breeding industry, since goat husbandry in Ukraine is in a state of formation. «VitaHum» is completely different from existing biologically active peat supplements on the market because it is received not as a result of peat hydrolysis by alkalis or acids, but by a natural way of chelation. It does not contain humic acids sodium salts with alkali residues with which no reaction had taken place, but residues of amino acids, peptides, carboxylic acids and other useful substances in pure «natural» organic form. This feed supplement meets European standards of organic products. It was found that with the industrial technology of the animal management and feeding with mixed diets when using humic origin feed supplement «VitaHum» during the entire lactation period, milk yield was increased by 15.9% or 137.3 kg, milk protein content by 0.11 abs. percent. However, the goats from the control group had the advantage in milk fat content by 0.09 abs. percent (P > 0.999). The maximum average daily milk yield of 3.55 kg was observed in the second experimental group of goats, which received feed supplements «VitaHum» in addition to the main diet. However, as a result of a significant advantage in milk yield from goats of the experimental group, a noticeably higher amount of both milk protein and milk fat mass fraction was obtained by 5.94 kg and 4.63 kg, respectively. Analysis of the qualitative milk composition of the experimental goats showed that the percentage of milk solids non-fat (MSNF) was in the range of 8.45–8.58%, and the content of somatic cells in the milk of control group animals was higher by 7.05%. The qualitative milk composition was quite satisfactory for this breed of goats, as the milk fat mass fraction was 3.94–4.03% and protein one 3.52–3.63%. The ratio of fat and protein at the level of 1.15–1.09 units indicated a good physiological state of the digestive system of the Saanen breeduk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherДніпровський державний аграрно-економічний університетuk_UA
dc.subjectfeed supplement «VitaHum»uk_UA
dc.subjectgoatuk_UA
dc.subjectSaanen breeduk_UA
dc.subjectlactationuk_UA
dc.subjectmilkuk_UA
dc.subjectбіологічно активна добавка «ВітаГум»uk_UA
dc.subjectкозиuk_UA
dc.subjectзааненська породаuk_UA
dc.subjectлактаціяuk_UA
dc.subjectмолокоuk_UA
dc.titleMilk productivity of Saanen goats while feeding organic humic origin feed supplementuk_UA
dc.title.alternativeМолочна продуктивність кіз зааненської породи за згодовування органічної кормової добавки гумінової природиuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc636.39.034.087.72uk_UA
dc.identifier.doi10.32819/2021.91003-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Milk_productivity.pdf725,78 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.