Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/5600
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorSakara, Vitaliy-
dc.contributor.authorMelnyk, Andriy-
dc.contributor.authorSakhniuk, Volodymyr-
dc.contributor.authorBakhur, Tetiana-
dc.contributor.authorBohatko, Leonid-
dc.contributor.authorSamorai, Mykola-
dc.contributor.authorСакара, ВІталій Сергійович-
dc.contributor.authorМельник, Андрій Юрійович-
dc.contributor.authorСахнюк, Володимир Володимирович-
dc.contributor.authorБахур, Тетяна Іванівна-
dc.contributor.authorБогатко, Леонід Мечиславович-
dc.contributor.authorСаморай, Микола Миколайович-
dc.date.accessioned2021-01-29T11:52:40Z-
dc.date.available2021-01-29T11:52:40Z-
dc.date.issued2020-12-
dc.identifier.citationChanges in protein and mineral metabolism in broiler chickens with perosis / V. S. Sakara, A. Y. Melnyk, V. V. Sakhniuk et al. // Regulatory Mechanisms in Biosystems. - 2020. - Vol. 11. - Is. 4. - P. 542-545. DOI: 10.15421/022083uk_UA
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/5600-
dc.descriptionПероз - одна з найбільш поширених патологій ніг ​​у курчат-бройлерів у період інтенсивного набору ваги - у віці 14-35 днів. Через нестачу марганцю кількість хворих птахів може досягати 5% від стада. Ці дослідження проводилися з метою встановлення змін деяких показників білкового, макро- і мікромінерального обміну в сироватці крові клінічно здорових курчат-бройлерів і птахів з перозом в 14, 21 і 28-денному віці. Була відібрана партія з 2000 курчат-бройлерів кросу Cobb-500. Безпосередньо в дослідженні брали участь дві групи курчат, кров у яких брали у віці 14, 21 і 28 днів: здорові птиці і птиці з ознаками перозу. Клінічні дослідження показали, що 8,0% курей на 28-ту добу страждали на пероз. Мікро-біохімічні показники сироватки і крові курчат-бройлерів з перозом на 28-ту добу життя достовірно відрізнялися від показників у здорових птахів (марганець і цинк). Встановлено, що на 28-у добу життя вага курчат з перозом знизилась на 42,7%, що призвело до втрати ваги в 88 кг на партію з 2000 голів при споживанні корму 140 кг. Отримані дані дозволять розробити схеми ранньої профілактики перозу в курчат-бройлерів, які допоможуть керувати втратами виробництва і підвищити його рентабельність. На фермах, для запобігання виникненню перозу, необхідно враховувати технологічні чинники виробництва комбікорму. Також, підвищення рівня загального білка і альбуміну в сироватці крові може вказувати на запальні процеси і зневоднення організму. Тому хвору птицю краще розмістити окремо для вирощування або передати на санітарну бойню. Пероз - одна из наиболее частых патологий ног у цыплят-бройлеров, в период интенсивного набора веса - в возрасте 14–35 дней. Из-за недостатка марганца количество заболевших птиц может достигать 5% от стада. Эти исследования проводились с целью установления изменений некоторых показателей белкового, макро- и микроминерального обмена в сыворотке крови клинически здоровых цыплят-бройлеров и птиц с перозом в 14, 21 и 28-дневном возрасте. Была отобрана партия из 2000 цыплят-бройлеров кросса Cobb-500. Непосредственно в исследовании принимали участие две группы цыплят, кровь у которых брали в возрасте 14, 21 и 28 дней: здоровые птицы и птицы с признаками пероза. Клинические исследования показали, что 8,0% кур на 28-е сутки страдали перозом. Микро-биохимические показатели сыворотки и крови цыплят-бройлеров с перозом на 28-е сутки жизни достоверно отличались от показателей здоровых птиц (марганец и цинк). Установлено, что на 28-й день жизни вес цыплят с перозом снизился на 42,7%, что привело к потере веса на 88 кг на партию из 2000 голов при потреблении корма 140 кг. Полученные данные позволят разработать схемы ранней профилактики пероза у цыплят-бройлеров, которые помогут управлять производственными потерями и повысить его рентабельность. На фермах для предотвращения возникновения пероза необходимо учитывать технологические факторы производства комбикорма. Также, повышение уровня общего белка и альбумина в сыворотке крови может указывать на воспалительные процессы и обезвоживание организма. Поэтому, больную птицу лучше разместить отдельно для выращивания или передать на санитарную бойню.uk_UA
dc.description.abstractPerosis is one of the most common leg pathologies in broiler chickens, during the period of intense weight gain – at the age of 14–35 days. Due to manganese deficiency, the number of sick birds can reach up to 5% of the flock. These studies were carried out in order to establish changes in some indicators of protein, macro- and micromineral metabolism in the blood serum of clinically healthy broiler chickens and birds with perosis at 14, 21 and 28 days of age. A batch of 2,000 Cobb-500 crossbred broiler chickens was selected. Two groups of chickens were directly involved in the research, in which blood was taken at the age of 14, 21 and 28 days: healthy birds and those with perosis signs. Clinical studies showed that 8.0% of chickens on 28th day suffered from perosis. Trace mineral biochemical parameters of serum and blood of broiler chickens with perosis on the 28th day of life significantly differed from those of healthy birds (manganese and zinc). It was found that on the 28th day of life the weight of chickens with perosis was reduced by 42.7%, causing a loss of weight 88 kg per batch of 2000 birds, with a consumption of feed 140 kg. The obtained data will allow the development of early perosis prevention schemes in broiler chickens, which will help manage production losses and increase its profitability. On farms, to prevent the occurrence of perosis, it is necessary to take into account the technological factors of the production of compound feed. Also, an increase in the level of total protein and albumin in serum in the blood may indicate inflammatory processes and dehydration of the body. Therefore, it is better to site a sick bird separately for rearing or hand over to a sanitary culling.uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherOles Honchar Dnipro National Universityuk_UA
dc.subjectbroiler chickensuk_UA
dc.subjectкури-бройлериuk_UA
dc.subjectцыплята-бройлерыuk_UA
dc.subjectperosisuk_UA
dc.subjectперозuk_UA
dc.subjectперозuk_UA
dc.subjectprotein metabolismuk_UA
dc.subjectбілковий обмінuk_UA
dc.subjectбелковый обменuk_UA
dc.subjectmineral metabolismuk_UA
dc.subjectмінеральний обмінuk_UA
dc.subjectминеральный обменuk_UA
dc.subjectzincuk_UA
dc.subjectцинкuk_UA
dc.subjectцинкuk_UA
dc.subjectmanganeseuk_UA
dc.subjectмарганецьuk_UA
dc.subjectмарганецuk_UA
dc.titleChanges in protein and mineral metabolism in broiler chickens with perosisuk_UA
dc.title.alternativeИзменения белкового и минерального обмена у цыплят-бройлеров при перозеuk_UA
dc.title.alternativeЗміни білкового та мінерального обміну у курчат-бройлерів за перозуuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc636.52/.58.053:616.391:637.63uk_UA
dc.identifier.doi10.15421/022083-
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
changes_in_protein_and_mineral_metabolism_in_broiler_chickens_with_perosis.pdf615,62 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.