Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/5522
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorKaraulna, Vitalina-
dc.contributor.authorEzerkovska, Ludmyla-
dc.contributor.authorPrymak, Ivan-
dc.contributor.authorFedoruk, Yurii-
dc.contributor.authorChernyuk, Sergey-
dc.contributor.authorKarpuk, Lesya-
dc.contributor.authorPavlichenko, Andrii-
dc.contributor.authorPolishchuk, Svitlana-
dc.contributor.authorKubrak, Svitlana-
dc.contributor.authorBilkevich, Vita-
dc.contributor.authorFedoruk, Natalya-
dc.contributor.authorКараульна, Віталіна Миколаївна-
dc.contributor.authorЄзерковська, Людмила Вікторівна-
dc.contributor.authorПримак, Іван Дмитрович-
dc.contributor.authorФедорук, Юрій Васильович-
dc.contributor.authorЧернюк, Сергій Васильович-
dc.contributor.authorКарпук, Леся Михайлівна-
dc.contributor.authorПавліченко, Андрій Андрійович-
dc.contributor.authorПоліщук, Світлана Анатоліївна-
dc.contributor.authorКубрак, Світлана Миколаївна-
dc.contributor.authorБількевич, Віта Володимирівна-
dc.date.accessioned2021-01-21T08:15:44Z-
dc.date.available2021-01-21T08:15:44Z-
dc.date.issued2020-12-07-
dc.identifier.citationInfluence of the seasonal and compositional changes on 4,4’-dichlorodiphenyltrichloroethane (DDT) contamination in cow’s milk / V. Karaulna, L. Ezerkovska, I. Prymak // Ukrainian Journal of Ecology. - 2020. - Vol.10, No 6. - P. 173-177.uk_UA
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/5522-
dc.description.abstractThe article presents the results of investigations on the determination of the content of organochlorine pesticides and DDT in the milk samples obtained in some settlements (village Movchanivka, Leninske, Mali Lisivtsi, Velikopolovetskye, and Pustovarivka), Skvirsky district, Kyiv oblast. The analysis of fat and protein content in milk in the winter and summer periods of the year. We registered that in the winter period with an increase of fat content in the milk, the concentration of DDT and its derivatives also increases. The content of organochlorine compounds in cow's milk did not exceed the maximum permissible level. In case of prolonged inflow of pesticide residues with food products into the human organism or feed into the animal organism, toxic substances gradually accumulate in them and have a negative influence on different functional systems of organisms, causing disturbances in their work. Purification from harmful substances is carried out by metabolic conversion of toxicants into more mobile in tissues compounds that can be more easily removed from the body. The process of removal of harmful substances, including metabolites of pesticides from the body warm-blooded with biological fluids and fecal masses is very long, and its intensity is mostly due to the degree of toxic load of xenobiotics on a person or animal. An indicator of the degree and quality of toxic exposure of humans and domestic animals to pesticides that live in a particular agricultural region may be the levels of these pesticides in human and warm-blooded milk. However, the most convenient and affordable indicator of pesticide exposure to organisms may be found in cattle milk, primarily cow milk. The great advantage of this object of toxic load indication is the unlimited possibility of biomaterial selection and deficiency of volumes, necessary for sanitary and hygienic researches because herds of cattle are almost in every farm of different agricultural regions.У статті представлені результати досліджень щодо визначення вмісту хлорорганічних пестицидів та ДДТ в зразки молока, отримані в деяких населених пунктах (с. Мовчанівка, Ленінське, Малі Лісівці, Великополовецьке та Пустоварівка) Сквирського району Київської області. Аналіз вмісту жиру та білка в молоці в зимовий та літній періоди рік. Ми зареєстрували, що в зимовий період зі збільшенням вмісту жиру в молоці, концентрації ДДТ та його похідні також зростає. Вміст хлорорганічних сполук у коров’ячому молоці не перевищував гранично допустимого рівень. У разі тривалого надходження залишків пестицидів з харчовими продуктами в організм людини або корм для тварини В організмі токсичні речовини поступово накопичуються в них і чинять негативний вплив на різні функціональні системи Росії організмів, викликаючи порушення в їх роботі. Очищення від шкідливих речовин здійснюється шляхом метаболічного перетворення токсиканти перетворюються на більш рухливі в тканинах сполуки, які можна легше вивести з організму. Процес видалення шкідливих речовин, у тому числі метаболітів пестицидів з організму, теплокровними з біологічними рідинами та каловими масами дуже тривалий, і його інтенсивність здебільшого зумовлена ​​ступенем токсичного навантаження ксенобіотиків на людину чи тварину. Показник ступінь та якість токсичного впливу на людей та домашніх тварин пестицидів, що мешкають у певному сільськогосподарському регіоні може бути рівень цих пестицидів у людському та теплокровному молоці. Однак найбільш зручний і доступний показник вплив пестицидів на організми можна виявити в молоці великої рогатої худоби, насамперед коров’ячому. Велика перевага цього об'єкта токсичний вказівкою на навантаження є необмежена можливість відбору біоматеріалу та дефіцит обсягів, необхідних для санітарно-гігієнічних вимог дослідження, оскільки стада великої рогатої худоби є майже у кожному господарстві різних сільськогосподарських регіонів.uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherUkrainian Journal of Ecologyuk_UA
dc.subjectcow's milkuk_UA
dc.subjectpesticidesuk_UA
dc.subjectDDT (4,4’-dichlorodiphenyltrichloroethane)uk_UA
dc.subjectaccumulationuk_UA
dc.subjectcattleuk_UA
dc.subjectкоровяче молокоuk_UA
dc.subjectпестицидиuk_UA
dc.subjectакумуяціяuk_UA
dc.subjectвелика рогата худобаuk_UA
dc.subjectДДТ (4,4’-дихлордіфенілтрихлоретан)uk_UA
dc.titleInfluence of the seasonal and compositional changes on 4,4’-dichlorodiphenyltrichloroethane (DDT) contamination in cow’s milkuk_UA
dc.title.alternativeВплив сезонних та композиційних змін на забруднення 4,4’-дихлордіфенілтріхлоретану (ДДТ) у коров’ячому молоціuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.doi10.15421/2020_278-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
influence-of-the-seasonal-and-compositional-changes-on-44dichlorodiphenyltrichloroethane-ddt-contamination-in-cows-milk.pdfinfluence-of-the-seasonal-and-compositional334,76 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.