Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/525
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorБогатко, Надія Михайлівна-
dc.contributor.authorBogatko, Nadiya-
dc.contributor.authorЛясота, Василь Петрович-
dc.contributor.authorLyasota, Vasily-
dc.contributor.authorБукалова, Наталія Володимирівна-
dc.contributor.authorBukalova, Natalia-
dc.contributor.authorАртеменко, Людмила Павлівна-
dc.contributor.authorArtemenko, Ludmila-
dc.contributor.authorБогатко, Леонід Мечиславович-
dc.contributor.authorBogatko, Leonid-
dc.contributor.authorСалата, Володимир Зінов'євич-
dc.contributor.authorSalata, Volodymyr-
dc.contributor.authorДашковський, Олег Остапович-
dc.contributor.authorDashkovskyy, Oleh-
dc.date.accessioned2018-04-05T09:47:35Z-
dc.date.available2018-04-05T09:47:35Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.issn2518–7554-
dc.identifier.issn2518–1327-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/525-
dc.descriptionБогатко Н.М. Санітарно-гігієнічна оцінка молока коров’ячого різних виробників відповідно до міжнародних вимог / Н.А. Богатко, В.П. Лясота, Н.В. Букалова та ін. // Науковий вісник ЛНУВМБ ім. С.З. Ґжицького. – Львів, 2018. – Т.20.– №83.– С.88-92.uk_UA
dc.description.abstractВизначено безпечність та якість молока різних молокопереробних підприємств, яке використовується для харчування населення України. Встановлено, що за органолептичними показниками, густиною, кислотністю молока, вмістом жиру, білка, сухого знежиреного залишку, сухої речовини, бактеріального обсіменіння молоко торгових марок «Віта» (ПАТ-ЖЛК «Україна»), «Яготинське» та агропромислового ринку м. Біла Церква Київської області, відповідало вимогам національного стандарту України (ДСТУ 3662:2015). Молоко торгових марок «Віта» (ПАТ-ЖЛК «Україна», «Яготинське» за чистотою молока (кількість механічних домішок), фальсифікацією (домішки води) та забрудненням лужним миючим засобом – до 5% не відповідало вимогам чинного ДСТУ 3662:2015. Вперше застосовано спосіб визначення фальсифікації молока натрію гідрокарбонатом із застосуванням бромкрезолового зеленого (Патент України на корисну модель № 118246; 2017 р.). Вперше застосовано спосіб для визначення кількості соматичних клітин у молоці (наявність субклінічної форми маститу) із застосуванням розчину Reagent N (Австрія) (Патент України на корисну модель № 118247; 2017 р.). Запропоновані способи достовірні (99,2–99,8%), ефективні, експресні, зручні в проведенні, не вимагають витрат на реактиви і можуть використовуватися в комплексі з іншими методами визначення безпечності та якості молока. Providing the population with highquality livestock products is one of the most important tasks of the workers of the agricultural sector of Ukraine, who invest enormous creative energy and considerable funds for the maximum provision of milk and dairy products to the population. Milk refers to essential products and is, along with bread and meat, one of the components of the food security of any country. According to the FAO expert classification, milk belongs to the most valuable foodstuffs of a person, without which it is impossible to cultivate a full-fledged young generation of people. Currently, highquality and safe milk suitable for the production of highquality dairy products and baby food products can be produced only by professional dairy farms. Ukraine is implementing the necessary reforms in order to adapt the legal regime for the safety and quality of food products in full compliance with the WTO Agreement «On the Application of Sanitary and Phytosanitary Measures» and simultaneously harmonizes Ukrainian legislation with the requirements of the European Community. In our country there is a regulatory framework regulating the safety and quality of milk. The Law of Ukraine «On Amendments to the Law of Ukraine», «On Milk and Dairy Products» improves the standards of safety and quality of dairy products, envisages that milk, dairy raw materials and dairy products that produce in Ukraine must comply with the safety and quality indicators established normative legal acts of Ukraine. It should be noted that the issue of safety of raw milk is of paramount importance, which in many cases does not correspond to European standards, especially with bacterial insemination. Quality and safety of milk are often unsatisfactory due to insufficiency and poor quality of feed, negligence during milking, storage and transportation, poor condition of milking and refrigeration equipment farms, insufficient supply of means of filtration and disinfection, and the presence of mastitis in cows. Taking into account the above, there is a need for risk analysis in the production of raw milk for the purpose of identifying critical points for the management of milk production as raw materials. The safety and quality of milk of various dairy enterprises, which is used for nutrition of the population of Ukraine, is determined. It was established that according to organoleptic parameters, density, acidity of milk, fat content, protein, dry fat-free residue, dry matter, bacterial insemination of milk of trademarks «Vita» (PAT-ZLK «Ukraine»), «Yagotinsk» and agro-food market of Belaya Church, Kyiv region, complied with the requirements of the current national standard of Ukraine (DSTU 3662:2015). Milk of trademarks «Vita» (PJSC «ZHLK Ukraine», «Yagotinskaya» on the purity of milk (amount of mechanical impurities), falsification – impurities of water and pollution with alkaline detergent – up to 5% did not meet the requirements of the current DSTU 3662:2015. For the first time a method was used to determine the falsification of milk by sodium bicarbonate using bromocresol green (Patent of Ukraine for Utility Model No. 118246; 2017). For the first time, a method was used to determine the number of somatic cells in milk (presence of subclinical mastitis) using a solution of Reagent N (Austria) with alkaline medium (Patent of Ukraine for Utility Model No. 118247, 2017). The proposed methods are reliable (99.2–99.8%), effective, expressive, convenient in carrying out, do not require reagents and can be used in combination with other methods for determining the safety and quality of milk.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherЛьвівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицькогоuk_UA
dc.subjectмолокоuk_UA
dc.subjectmilkuk_UA
dc.subjectбезпечністьuk_UA
dc.subjectsafetyuk_UA
dc.subjectсанітарно-гігієнічна оцінкаuk_UA
dc.subjectsanitary-hygienic assessmentuk_UA
dc.subjectорганолептикаuk_UA
dc.subjectorganolepticuk_UA
dc.subjectпоказники якостіuk_UA
dc.subjectindicators of qualityuk_UA
dc.subjectпоказники безпекиuk_UA
dc.subjectsafety indicatorsuk_UA
dc.titleСанітарно-гігієнічна оцінка молока коров’ячого різних виробників відповідно до міжнародних вимогuk_UA
dc.title.alternativeSanitary and hygienic assessment of milk of cereal different producers in conformity with international requirementsuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc619:614.3:637.12uk_UA
dc.identifier.doidoi: 10.15421/nvlvet8317-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Sanіtarno_gіgієnіchna.pdf358,51 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.