Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/5206
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorSobolev, Alexander-
dc.contributor.authorСоболєв, Олександр Іванович-
dc.contributor.authorGutiy, Bogdan-
dc.contributor.authorГутий, Богдан Володимирович-
dc.contributor.authorSobolievа, Svitlana-
dc.contributor.authorСоболєва, Світлана Василівна-
dc.contributor.authorBorshch, Oleksandr-
dc.contributor.authorБорщ, Олександр Олександрович-
dc.contributor.authorNedashkivskyi, Volodymyr-
dc.contributor.authorНедашківський, Володимир Михайлович-
dc.contributor.authorKachan, Lesya-
dc.contributor.authorКачан, Леся Михайлівна-
dc.contributor.authorKarkach, Peter-
dc.contributor.authorКаркач, Петро Михайлович-
dc.contributor.authorNedashkivska, Nataliia-
dc.contributor.authorНедашківська, Наталія Володимирівна-
dc.contributor.authorPoroshinska, Oksana-
dc.contributor.authorПорошинська, Оксана Андріївна-
dc.contributor.authorStovbetska, Luydmila-
dc.contributor.authorСтовбецька, Людмила Степанівна-
dc.contributor.authorEmelianenko, Alla-
dc.contributor.authorЄмельяненко, Алла Анатоліївна-
dc.contributor.authorShmayun, Sergiy-
dc.contributor.authorШмаюн, Сергій Степанович-
dc.contributor.authorGuta, Zoryana-
dc.contributor.authorГута, Зоряна Антонівна-
dc.date.accessioned2020-10-15T18:37:36Z-
dc.date.available2020-10-15T18:37:36Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationSelenium in natural environment and food chains. A Review. / O.I. Sobolev, B.V. Gutyj, S.V. Sobolievа [et al.] // Ukrainian Journal of Ecology .– 2020 .– Vol. 10, № 4 .– Р. 148–158. doi: 10.15421/2020_182uk_UA
dc.identifier.issn2520-2138-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/5206-
dc.descriptionВ аналітичному огляді зроблена спроба узагальнити результати чисельних наукових досліджень проведених ученими різних країн світу, щодо розсіювання та акумуляції селену в природному середовищі, причому значна увага приділена концентрації цього мікроелемента у ґрунтах, природних водах і рослинах. Показано, що вміст селену в сільськогосподарській продукції обумовлений процесами фізико-хімічної і біогенної міграції цього елементу у біогеохімічному харчовому ланцюгу. Згідно з сучасною класифікацією мікроелементів, в основі якої лежить їх біологічне значення для живих організмів, селен віднесено до групи життєво необхідних, або біогенних елементів. Як біотичний елемент він володіє унікальними фізико-хімічними та біохімічними властивостями і при адекватному надходженні в організм людини оказує позитивний вплив на ряд фізіологічних процесів. Дослідження показують, що сьогодні більшість населення планети (за винятком деяких регіонів) споживає селену з продуктами харчування менше, ніж потрібно і з кожним роком його споживання знижується. Недостатнє надходження селену в організм людини (менше 15–30 мкг/доб.) призводить до розвитку одного із гіпомікроелементозів – гіпоселенозу. Дефіцит селену в організмі розглядається як можливий етіологічний фактор деяких серцево-судинних, онкологічних, кістково-суглобових і нейродегенеративних захворювань, що загрожують життю людини. Забезпеченість організму людини селеном в оптимальних кількостях є однією з важливих умов раціонального харчування. У ряді країн розроблені рекомендовані норми споживання селену для дорослого населення, які коливаються в межах від 55 до 120 мкг/доб. Шляхом екстраполяції можна обчислити й фізіологічну потребу в селені дітей та підлітків. Найбільш безпечно й ефективно підтримання необхідного для організму людини рівня селену може бути здійснено тільки через продукти птахівництва і тваринництва, шляхом обов'язкового введення у комбікорми преміксів, які містять високоефективні біологічно доступні форми селену. Це забезпечить відносно високий рівень мікроелемента в м'ясі, молоці та яйцях і виключить випадки токсикозів у населення завдяки буферному ефекту тваринних тканин.uk_UA
dc.description.abstractThe analytical review attempts to summarize the results of numerous scientific research conducted by scientists around the world on selenium scattering and accumulation in natural environment, with considerable attention paid to the concentration of this trace element in soils, natural waters and plants. It is shown that selenium content in agricultural products is caused by the processes of physico-chemical and biogenic migration of this element in the biogeochemical food chain. According to the modern classification of trace elements, which is based on their biological significance for living organisms, selenium belongs to the vital group or biogenic elements. As a biotic element, it has unique physicochemical and biochemical properties and with adequately absorbed into the human body has a positive effect on a number of physiological processes. Various research shows that the majority of the world population (except in some regions) today consumes less selenium with the food than necessary and its consumption decreases every year. Insufficient selenium intake in the human body (less than 15–30 μg/day) leads to the development one of the hypomicroelementosis – hyposelenosis. Selenium deficiency is considered as a possible etiological factor in some cardiovascular, cancer, osteoarticular and neurodegenerative diseases that threaten to human life. Providing the human body with selenium in optimal amounts is one of the important conditions of nutrition. A number of countries have developed recommended selenium intake standards for the adults, which range from 55 to 120 μg/day. We can calculate the physiological need for selenium in children and adolescents by extrapolation. The most safe and effective way to maintain the necessary level of selenium for the human body can be achieved only through the poultry and livestock products by mandatory introduction of premixes containing highly effective biologically available selenium forms into animal feed. This will ensure a relatively high level of trace element in meat, eggs, and milk and would eliminate the cases of toxicosis in human population due to buffer effect of animal tissues.uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.subjectseleniumuk_UA
dc.subjectconcentrationuk_UA
dc.subjectsoiluk_UA
dc.subjectwateruk_UA
dc.subjectfeeduk_UA
dc.subjectpoultry productsuk_UA
dc.subjectscarce seleniumuk_UA
dc.subjecthuman needuk_UA
dc.subjectселенuk_UA
dc.subjectприродне середовищеuk_UA
dc.subjectконцентраціяuk_UA
dc.subjectґрунтuk_UA
dc.subjectводаuk_UA
dc.subjectкормиuk_UA
dc.subjectпродукти птахівництваuk_UA
dc.subjectпотреба людиниuk_UA
dc.titleSelenium in natural environment and food chains. A Review.uk_UA
dc.title.alternativeСелен у компонентах природного середовища та трофологічному ланцюзі. Огляд.uk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc546.3uk_UA
dc.identifier.doi10.15421/2020_182-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Selenium_in_natural.pdf250,26 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.