Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/4799
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorSobolev, Alexander-
dc.contributor.authorСоболєв, Олександр Іванович-
dc.contributor.authorGutyj, Bogdan-
dc.contributor.authorГутий, Богдан Володимирович-
dc.contributor.authorSobolievа, Svitlana-
dc.contributor.authorСоболєва, Світлана Василівна-
dc.contributor.authorBorshch, Oleksandr-
dc.contributor.authorБорщ, Олександр Олександрович-
dc.contributor.authorLiskovych, Volodymyr-
dc.contributor.authorЛіскович, Володимир Андрійович-
dc.contributor.authorPrystupa, Olesya-
dc.contributor.authorПриступа, Олеся Іванівна-
dc.contributor.authorDemus, Natalia-
dc.contributor.authorДемус, Наталія Володимирівна-
dc.contributor.authorPaladiychuk, Olena-
dc.contributor.authorПаладійчук, Олена Ростиславівна-
dc.contributor.authorFedorovich, Orysia-
dc.contributor.authorФедорович, Орися Віталіївна-
dc.contributor.authorKhariv, Ivan-
dc.contributor.authorХарів, Іван Іванович-
dc.contributor.authorVasiv, Rostislav-
dc.contributor.authorВасів, Ростислав Орестович-
dc.contributor.authorLevkivska, Natalia-
dc.contributor.authorЛевківська, Наталія Дмитрівна-
dc.contributor.authorLeskiv, Khrystyna-
dc.contributor.authorЛеськів, Христина Ярославівна-
dc.contributor.authorGuta, Zoryana-
dc.contributor.authorГута, Зоряна Антонівна-
dc.date.accessioned2020-06-18T06:41:27Z-
dc.date.available2020-06-18T06:41:27Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationChemical composition, energy and biological value of broiler chicken meat caused by various doses of selenium / O.Sobolev, B.Gutyj, S. Sobolievа et al. // Ukrainian Journal of Ecology .– 2019 .– Vol. 9, № 4 .- Р. 622–627.uk_UA
dc.identifier.issn2520-2138-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/4799-
dc.descriptionНормальне функціонування організму птиці та повна реалізація її генетичного потенціалу неможливі без наявності селену в раціоні. Біохімічна багатогранність селену ставить його в ряд пріоритетних мікроелементів. Учені, які займалися вивченням дії селену на організм сільськогосподарської птиці, приділяли відносно мало уваги якості м'яса. У науково-господарському досліді вивчено вплив добавок різних доз селену в комбікорми на хімічний склад, енергетична та біологічна цінність м’яса курчат-бройлерів кросу СОВВ 500. Введення в комбікорми для курчат-бройлерів селену, в дозах які вивчалися (0,3 мг/кг, 0,4 та 0,5 мг/кг), істотно не вплинуло на якість їх м’язової тканини, хоча позитивно позначилося на деяких показниках, що характеризують його хімічний склад, поживну та біологічну цінність. Серед дослідних груп, вигідно виділялися за якістю м’яса курчата другої групи, яким вводили у комбікорми селен із розрахунку 0,3 мг/кг. При згодовуванні курчатам-бройлерам комбікормів з добавками селену встановлено, безпечне з погляду гігієни харчових продуктів, вірогідне підвищення концентрації цього мікроелемента у м’язовій тканині на 60,6–100 % (Р0,001), що не перевищує МДР (максимально допустимого рівня). Споживання збагаченого селеном м’яса курчат-бройлерів у межах рекомендованих в Україні фізіологічних норм, забезпечить добову потребу дорослої людини у цьому мікроелементі на 23,6–29,4 %. Ця м’ясна продукція може бути особливо корисною для людей, що проживають у регіонах з низьким рівнем вмісту селену у навколишньому природньому середовищі.uk_UA
dc.description.abstractFrom the standpoint of modern ideas, the normal functioning of the poultry body and full implementation her of the genetic potential is impossible without the presence of selenium in the diet. The biochemical diversity of selenium puts it in a number of priority trace elements. Scientists who were studying the effects of selenium on poultry body and paid relatively little attention to the quality of the meat. In scientific experiment are studied the effect of additives different doses of selenium in compound feed on the chemical composition, energy and biological value of meat of the cross chickens-broilers СОВВ 500. Introduction of selenium into the feed for broiler chickens in the doses which are studied (0.3 mg/kg, 0.4 and 0.5 mg/kg) didn’t significantly affect to the quality of their muscle tissue although it positively affected on some indicators that characterizing its chemical composition, nutritional and biological value. Among the experimental groups, the best meat quality indicators were in the second group of chickens for which was introduced into the feed selenium from the calculation of 0.3 mg/kg. When feeding mixed feeds with selenium additives to broiler chickens it was found that it is likely to increase the concentration of this trace element in muscle tissue by 60.6–100 % (P<0.001), which doesn’t exceed the maximum permissible level (MPL). Consumption of selenium-enriched meat of broiler chickens within the limits of the physiological norms recommended in Ukraine will ensure the daily requirement of an adult in this trace element by 23.6–29.4 %. This meat product can be especially useful for people who live in regions with low levels of selenium in the natural environment.uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherМелітопольський державний педагогічний університет ім.Богдана Хмельницькогоuk_UA
dc.subjectселенuk_UA
dc.subjectкомбікормиuk_UA
dc.subjectкури-бройлериuk_UA
dc.subjectм'ясоuk_UA
dc.subjectхімічний складuk_UA
dc.subjectхарчова цінністьuk_UA
dc.subjectseleniumuk_UA
dc.subjectcompound feeduk_UA
dc.subjectbroiler chickensuk_UA
dc.subjectmeatuk_UA
dc.subjectchemical compositionuk_UA
dc.subjectnutritional valueuk_UA
dc.titleChemical composition, energy and biological value of broiler chicken meat caused by various doses of seleniumuk_UA
dc.title.alternativeХімічний склад, енергетична та біологічна цінність м’яса курчат-бройлерів, обумовлені різними дозами селенуuk_UA
dc.title.alternativeХимический состав, энергетическая и биологическая ценность мяса цыплят-бройлеров обусловленные разными дозами селенаuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc637.54.04:636.52/.58.087.72uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Chemical_composition.pdf545,83 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.