Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/4718
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorРозпутній, Олександр Іванович-
dc.contributor.authorRozputnyi, Oleksandr-
dc.contributor.authorПерцьовий, Іван Васильович-
dc.contributor.authorPertsovyi, Ivan-
dc.contributor.authorСкиба, Володимир Віталійович-
dc.contributor.authorSkyba, Vladimir-
dc.contributor.authorГерасименко, Віктор Юрійович-
dc.contributor.authorHerasymenko, Viktor-
dc.contributor.authorСавеко, Михайло Єгорович-
dc.contributor.authorSaveko, Mykhailo-
dc.date.accessioned2020-05-26T06:32:14Z-
dc.date.available2020-05-26T06:32:14Z-
dc.date.issued2017-04-20-
dc.identifier.citationОцінка накопичення 137Cs і 90Sr у продукції рослинництва на радіоактивно забруднених територіях Центрального Лісостепу у віддалений період Чорнобильської катастрофи /О.І. Розпутній, І.В. Перцьовий, В.В. Скиба та ін. // Радіоекологія-2017: збірник статей Науково-практичної конференції із міжнародною участю, м. Київ, 24-26 квітня 2017 року .– Житомир: ЕЦ «Укрекобіокон», 2017 .– С. 214-218.uk_UA
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/4718-
dc.descriptionIt was found that for food needs on black soils soybeans and buckwheat can be grown only in fields with a density of 137Cs contamination of not more than 185 kBq / m2, and wheat, corn and barley - and on lands with higher contamination. The specific activity of 137Cs and 90Sr in crop production is directly proportional to the density of soil contamination by these radionuclides and the type of crops. 137Cs accumulates the least in cereal grains (winter wheat, corn), and in buckwheat and soybeans the intensity of 137Cs accumulation is 20 times higher. The coefficients of transition of 137Cs and 90Sr to grain on light and medium clay black soils vary in a fairly wide range and are respectively: for buckwheat - 0.24 and 0.26; soybeans - 0.22 and 0.26; peas - 0.10 and 0.46; winter wheat - 0.01 and 0.10; corn - 0.01 and 0.12; barley - 0.03 and 0.40; clover - 0.05 and 0.82; alfalfa - 0.08 and 1.20; veal and oats - 0.10 and 0.30. The intensity of 90Sr accumulation by crop products is 10–20 times higher than 137Cs. The specific activity of 137Cs and 90Sr in vegetable crops grown on the plots of the Central Forest-Steppe in the areas of radioactive contamination does not exceed the hygienic standards, which allows to grow vegetable products without restrictions. It is established that the coefficients of transition of 137Cs and 90Sr in vegetable crops on light and medium clay black soils are respectively: for potatoes - 0.01 and 0.09; cabbage - 0.02 and 0.09; table beets - 0.05 and 0.30; carrots - 0.03 and 0.28; onions - 0.01; tomatoes - 0.03 and 0.02; cucumbers - 0.01 and 0.02; zucchini - 0.02 and 0.17; sweet pepper - 0.02 and 0.04; white radish - 0.06 and 0.26; beans - 0.09 and 0.30.uk_UA
dc.description.abstractВстановлено, що на продовольчі потреби на чорноземах типових зерно сої та гречки можна вирощувати тільки на полях з щільністю забруднення 137Cs не більше 185 кБк/м2, а пшениці, кукурудзи та ячменю – й на угіддях з більш високим забрудненням. Питома активність 137Cs і 90Sr у продукції рослинництва прямо пропорційно залежить від щільності забруднення ґрунтів цими радіонуклідами та від виду сільськогосподарських культур. Найменше накопичується 137Cs у зерні злакових культур (пшениця озима, кукурудза), а у гречці та сої інтенсивність накопичення 137Cs у 20 разів вища. Коефіцієнти переходу 137Cs і 90Sr у зерно на чорноземах типових легко- та середньо суглинкових варіюють у доволі широких межах і відповідно становлять: для гречки – 0,24 і 0,26; сої – 0,22 і 0,26; гороху – 0,10 і 0,46; пшениці озимої – 0,01 і 0,10; кукурудзи – 0,01 і 0,12; ячменю – 0,03 і 0,40; конюшини – 0,05 і 0,82; люцерни – 0,08 і 1,20; вико-вівсяної суміші – 0,10 і 0,30. Інтенсивність накопичення 90Sr продукцією рослинництва у 10–20 разів вища, ніж 137Cs. Питома активність 137Cs і 90Sr в овочевих культурах, вирощених на присадибних ділянках Центрального Лісостепу у зонах радіоактивного забруднення, не перевищує гігієнічних нормативів (ДР-2006), що дає змогу вирощувати овочеву продукцію без обмежень. Встановлено, що коефіцієнти переходу 137Cs і 90Sr в овочеві культури на чорноземах типових легко- та середньо суглинкових відповідно становлять: для картоплі – 0,01 і 0,09; капусти – 0,02 і 0,09; буряку столового – 0,05 і 0,30; моркви – 0,03 і 0,28; цибулі – 0,01; томатів – 0,03 і 0,02; огірків – 0,01 і 0,02; кабачків – 0,02 і 0,17; перцю солодкого – 0,02 і 0,04; редьки білої – 0,06 і 0,26; квасолі – 0,09 і 0,30.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherПриватне підприємство Експертний центр «Укрекобіокон»uk_UA
dc.subjectрадіонукліди цезій-137 та стронцій-90uk_UA
dc.subjectradionuclides cesium-137 and strontium-90uk_UA
dc.subjectчорноземні ґрунтиuk_UA
dc.subjectblack soiluk_UA
dc.subjectпродукція рослинництваuk_UA
dc.subjectcrop productsuk_UA
dc.subjectЦентральний Лісостепuk_UA
dc.subjectCentral Forest-Steppeuk_UA
dc.subjectвіддалений період після Чорнобильської катастрофиuk_UA
dc.subjectlong period after the Chernobyl disasteruk_UA
dc.titleОцінка накопичення 137Cs і 90Sr у продукції рослинництва на радіоактивно забруднених територіях Центрального Лісостепу у віддалений період Чорнобильської катастрофиuk_UA
dc.title.alternativeEstimation of 137Cs and 90Sr accumulation in crop production in radioactivity contaminated areas of the Central Forest-Steppe in the remote period of the Chornobyl catastropheuk_UA
dc.typeТези доповідей, Матеріали конференційuk_UA
dc.identifier.udc504.054:631.95uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
otsinka_nakopichenia.pdf604,76 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.