Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/3805
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorГриневич, Наталія Євгеніївна-
dc.contributor.authorGrynevych, Nataliia-
dc.contributor.authorХом’як, Олександр Андрійович-
dc.contributor.authorKhomiak, Oleksandr-
dc.contributor.authorПрисяжнюк, Наталія Михайлівна-
dc.contributor.authorPrysiazhniuk, Nataliia-
dc.contributor.authorМихальський, Олег Ральфович-
dc.contributor.authorMikhalskii, Oleg-
dc.date.accessioned2020-01-26T09:52:35Z-
dc.date.available2020-01-26T09:52:35Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationАналіз гідротехнологічної складової індустріальних акваферм за замкнутого водопостачання // Н.Є. Гриневич, О.А. Хом’як, Н.М. Присяжнюк, О.Р. Михальський // Водні біоресурси та аквакультура: науковий журнал . – 2019 .- № 2 . – С. 59-76.uk_UA
dc.identifier.issn2663-5283-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/3805-
dc.descriptionModern technologies of raising of trout, sturgeon, тилапії, пенгасіуса and other aquatic lives is a difficult many-sided process to that the row of factors is brought over: fish and microflora of biofilter, and an unifying link water serves as. An important value for raising of fish has water temperature, pH, owner of chemical composition and salts. Throughout the growing season, the water temperature in the pools of the exper-imental farm ranged from 6,6-14,3°C. These temperatures are included in the generally accepted range of optimal temperatures of 7-18°C, at which the appetite of rainbow trout is the best. Outside this range, the fish loses its appetite, and if it reaches critical levels, it does not eat at all. There is a direct correlation between the intensity of nutrition and the efficiency of use of feed consumed. The smell of water was studied in two thermal conditions - at 20 and 60°C. Sig-nificant differences in smell in water with different temperatures were not found. Low pH levels reduce the efficiency of biofiltration, and high pH causes a toxic effect, so it is important to adjust the pH according to the efficiency of the biofilter. On the different stages of development a rainbow trout differently reacts on the unfavorable values of рН. The optimal and possible ranges of рН of water for the different age-re-lated groups of raising differ also. Most favorable for development of rainbow trout is water of middle inflexibility. During the research period, the chloride content in the water never exceeded the standard values. However, this indicator was also characterized by seasonal dynamics. In March, the amount of chloride was at the level of 540 mg / dm3, the October indicator increased by 1,24 times, and in December again decreased almost to the March value. The amount of sulfates in all the studied samples did not exceed the MPC and was on average 5 times less. The total iron content did not exceed the standard. It is the indicator of iron content that is key for closed water supply systems that further indicates the survival of young people in the settings. An increase in the iron content in water is dangerous for fish, since iron hydroxide can precipitate on their gill lobes and impair respiration and ion exchange. The organism’s vulnerability to diseases also increases significantly.uk_UA
dc.description.abstractСучасні технології вирощування форелі, осетрових, тилапії, пенгасіуса та інших гідробіонтів є складним багатогранним процесом, до якого залучені ряд чинників: риба і мікрофлора біофільтра, а об’єднувальною ланкою слугує вода. Важливе значення для вирощування риби має температура води, рН, вміст хіміч-них елементів і солей. Впродовж всього вегетаційного періоду температура води в басейнах дослідного господарства коливалась у межах 6,6–14,3°С. Ці температури входять до загальноприйнятого діапазону оптимальних температур 7–18°С, за якого апетит райдужної форелі є найкращим. Поза цим діапазоном риба втрачає апетит, а в разі досягнення критичних відміток взагалі не харчується. Між інтенсивністю живлення і ефективністю використання спожитого корму існує пряма залежність. Запах води досліджували в двох термічних режимах – за температури 20 та 60°С. Суттєвих відмінностей за запахом у воді з різними температурами не виявили. Низькі рівні pH знижують ефективність біофільтрації, а високий показник pH спричиняє токсичний ефект, тому важливо регулювати pH відповідно до ефек-тивності біофільтра. На різних стадіях розвитку райдужна форель неоднаково реагує на несприятливі значення рН. Оптимальні і допустимі діапазони рН води для різних вікових груп вирощування також різняться. Найбільш сприятливою для розвитку райдужної форелі є вода середньої жорсткості. Упродовж періоду досліджень уміст хлоридів у воді жодного разу не перевищував нормативних значень. Однак для цього показника також була характерна сезонна динаміка. У березні кількість хлоридів була на рівні 540 мг/дм3, жовтне-вий показник збільшився в 1,24 разa, а в грудні знову зменшився, практично до березневого значення. Кількість сульфатів у всіх досліджених пробах не переви-щувала ГДК і була в середньому в 5 разів менша. Уміст загального заліза не перевищувало нормативне. Саме показник вмісту заліза ключовим для систем замкнутого водопостачання, що вказує у подальшому на виживаність молоді в установках. Підвищення умісту заліза в воді небезпечне для риби, оскільки гідроксид заліза може осаджуватись на їх зябрових пелюстках і погіршувати дихання та йонний обмін. Істотно зростає також уразливість організму до захворювань.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherПП «ОЛДІ-ПЛЮС»uk_UA
dc.subjectводаuk_UA
dc.subjectаквакультураuk_UA
dc.subjectбіофільтрuk_UA
dc.subjectаквасистемаuk_UA
dc.subjectбіоплівкаuk_UA
dc.subjectрибаuk_UA
dc.subjectнітратиuk_UA
dc.subjectнітритиuk_UA
dc.subjectхлоридиuk_UA
dc.subjectwateruk_UA
dc.subjectaquicultureuk_UA
dc.subjectbiofilteruk_UA
dc.subjectaquasystemuk_UA
dc.subjectbiofilmuk_UA
dc.subjectfishuk_UA
dc.subjectnitratesuk_UA
dc.subjectnitritesuk_UA
dc.subjectchloridesuk_UA
dc.titleАналіз гідротехнологічної складової індустріальних акваферм за замкнутого водопостачанняuk_UA
dc.title.alternativeAnalysis of a hydrotechnological component of industrial aquaferms for a closed water supplyuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc619: 639.2.09; 639.3.09uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Analiz_hidrotekhnolohichnoi.pdf317,57 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.