Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/3584
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorПірова, Людмила Вікторівна-
dc.contributor.authorPirova, Liudmyla-
dc.contributor.authorКосіор, Леся Тарасівна-
dc.contributor.authorKosior, Lesia-
dc.contributor.authorМашкін, Юрій Олексійович-
dc.contributor.authorMashkin, Yurii-
dc.contributor.authorЛастовська, Ірина Олександрівна-
dc.contributor.authorLastovska, Iryna-
dc.date.accessioned2020-01-12T17:41:13Z-
dc.date.available2020-01-12T17:41:13Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationХімічний, мінеральний і амінокислотний склад м’яса свиней за введення селеновмісних добавок у раціон / Л.В.Пірова, Л.Т.Косіор, Ю.О.Машкін, І.О.Ластовська // Ukrainian Journal of Ecology . - 2017. - № 7 (2). - С. 223-229.uk_UA
dc.identifier.issn2520-2138-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/3584-
dc.descriptionThe productivity of young pigs grown for meat and slaughter quality of their products was estimated at use of feed with different levels and sources of selenium. Pigs of large white breed were used for scientific experiment that was carried out by method of groups (pairs-analogues). The level of inorganic and organic selenium in the diets of experimental groups was regulated by the introduction of feed of sodium selenite and Sel-Plex. Part of selenium in mixed fodder of poultry control group was 0.07 mg/kg of dry matter and in the fodder of pigs of 2-th, 3-th, 4-th and 5-th research groups that were 0.2; 0.2; 0.3 and 0.4 mg/kg of dry matter respectively. The animals of second group were administered in feed sodium selenite and 3, 4 and 5th – Sel-Plex. The feeding was done by group and feed was distributed twice – in morning and evening. It was proved introducing selenium in feed young pigs was improved the quality and biological value of meat. The inclusion of organic selenium at 0.3–0.4 mg/kg dry matter was contributed to increasing concentrations of selenium in meat by 36.8 and 48.0 %, copper – by 25.6 and 26.8, zinc – 20.8 and 21.3 % and was reduced the concentration of cadmium in 29.7–35.1 % mercury – in 18.8–19.2 % in meat. It was determined to trend to increasing of lead content in products slaughter of animals experimental groups. The use of sodium selenite compared to the organic compound is less positive impact on meat quality of pigs.uk_UA
dc.description.abstractПроведено оцінку продуктивності молодняку свиней, яких вирощували на м’ясо, і якість їх продуктів забою, за використання комбікормів з різними рівнями і джерелами селену. Матеріалом для науково-господарського досліду були поросята великої білої породи. Рівень неорганічного і органічного селену у раціонах дослідних груп регулювався за рахунок введення до комбікорму селеніту натрію і сел-плексу методами вагового дозування та багатоступеневого змішування. Кількість селену у комбікормі для свиней контрольної групи становила 0,07 мг/кг сухої речовини (природний вміст), у раціонах свиней 2-ї, 3-ї, 4-ї і 5-ї дослідних груп – відповідно 0,2; 0,2; 0,3 і 0,4 мг/кг сухої речовини. Тваринам 2-ї групи до комбікорму вводили селеніт натрію, а 3, 4 і 5-ї – сел-плекс. Комбікорми згодовували у сухому розсипному вигляді. Годівля молодняку була груповою. Добову кількість комбікорму роздавали дворазово – вранці та ввечері. Встановлено, за уведення селену в комбікорм молодняку свиней спостерігалася тенденція до підвищення якісних показників та біологічної цінності м’яса. Включення органічного селену на рівні 0,3–0,4 мг/кг сухої речовини сприяло підвищенню концентрації у м’ясі селену на 36,8 і 48,0 %, міді – на 25,6 і 26,8, цинку – на 20,8 і 21,3 % і зниженню концентрації кадмію на 29,7–35,1 %, ртуті – на 18,8– 19,2 % у м’ясі. Виявлено тенденцію до зниження вмісту свинцю у продуктах забою тварин дослідних груп. Використання селеніту натрію, порівняно з органічною сполукою, має менш позитивний вплив на якість м’яса свиней.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherМелітопольський державний педагогічний університет ім.Богдана Хмельницькогоuk_UA
dc.subjectселенuk_UA
dc.subjectсвиніuk_UA
dc.subjectм'ясоuk_UA
dc.subjectхімічний складuk_UA
dc.subjectмінеральні речовиниuk_UA
dc.subjectамінокислотиuk_UA
dc.subjectseleniumuk_UA
dc.subjectpigsuk_UA
dc.subjectmeatuk_UA
dc.subjectchemical compositionuk_UA
dc.subjectmineralsuk_UA
dc.subjectamino acidsuk_UA
dc.titleХімічний, мінеральний і амінокислотний склад м’яса свиней за введення селеновмісних добавок у раціонuk_UA
dc.title.alternativeChemical, mineral and amino acid composition of pork in the application of selenium compounds in feeduk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc636.4.053.087.72uk_UA
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Chemical_mineral.pdf343,38 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.