Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/3529
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorSobolev, Alexander-
dc.contributor.authorСоболєв, Олександр Іванович-
dc.contributor.authorGutyj, Bogdan-
dc.contributor.authorГутий, Богдан Володимирович-
dc.date.accessioned2019-12-26T08:09:04Z-
dc.date.available2019-12-26T08:09:04Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationSobolev O.I. The quality of gosling meat depending on the level of lithium in mixed fodders / O.I.Sobolev, B.V.Gutyj // Ukrainian Journal of Veterinary and Agricultural Science. – 2019. – Vol. 2(2). – Р. 3–6. doi: 10.32718/ujvas2-2.01uk_UA
dc.identifier.issn2617-6149-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/3529-
dc.descriptionВажливим компонентом повноцінної годівлі птиці є мікроелементи. Діючі деталізовані норми годівлі передбачають гарантовані добавки у комбікорми для сільськогосподарської птиці комплексу мікроелементів. Однак, серед нормованих мікроелементів відсутній літій, який за класифікацією, що ґрунтується на біологічній ролі для живих організмів відноситься до групи умовно-есенціальних елементів. Метою досліджень було вивчення впливу добавок різних доз літію в комбікорми на хімічний склад і токсико-біологічні показники м’яса гусенят. Вивчено вплив добавок різних доз літію (0,05 мг/кг, 0,10 та 0,15 мг/кг) в комбікорми на якість і безпеку продуктів забою 70-денних гусенят. Дослідження були проведені на гусенятах породи Легарт. Годівлю гусенят із добового до 70-денного віку здійснювали повнораціонними комбікормами. Птиці дослідних груп додатково у комбікорми вводили літій у такій кількості, мг/кг: друга група – 0,05; третя – 0,10 та четверта – 0,15. Гусенята контрольної групи добавку літію не одержували. Аналіз одержаних результатів досліджень виявив відмінності між контрольною та дослідними групами за хімічним складом м’язової тканини гусенят на користь останніх. Встановлено, що Уведення до складу комбікормів літію позитивно вплинуло на відкладання у м’ясі гусенят сухих речовин, білка та жиру, що сприяло підвищенню його енергетичної та біологічної цінності. Найкращі показники якості м’яса мав молодняк, якому упродовж періоду вирощування згодовували комбікорми, збагачені літієм із розрахунку 0,1 та 0,15 мг/кг.uk_UA
dc.description.abstractMicronutrients are an important component of a complete poultry feeding. Current detailed feeding standards provide guaranteed feed additives for farm poultry of the microelement complex. Among the normalized microelements there is no lithium, which according to the classification based on biological role for living organisms belongs to the group of conditionally essential elements. The purpose of the study was to investigate the effect of various doses of lithium in compound feed on the chemical composition and toxicological and biological parameters of caterpillar meat. The effect of additives of different doses of lithium (0.05 mg/kg, 0.10 and 0.15 mg/kg) in compound forages on the quality and safety of the products of slaughter of 70-day gosling was studied. The studies were conducted on gosling of the Legart breed. Feeding of gosling from day to 70 days of age was carried out by full-feed compound feeds. The birds of the experimental groups were additionally injected with lithium in the feed, mg/kg: the second group was 0.05; third – 0.10 and fourth – 0.15. The gosling of the control group did not receive lithium. Analysis of the results of the studies revealed differences between the control and experimental groups in the chemical composition of the muscular tissue of the gosling in favor of the latter. It was found that the introduction of lithium compound feed had a positive effect on the deposition of dry matter, protein and fat in the gosling of the experimental groups, which contributed to its increased energy and biological value. The best indicators of meat quality were in young animals, which during the growing period were fed compound feeds enriched with lithium at the rate of 0.1 and 0.15 mg/kg.uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherЛьвівський національний университет ветеринарной медицины и биотехнологииuk_UA
dc.subjectlithiumuk_UA
dc.subjectcompound feeduk_UA
dc.subjectgoslinguk_UA
dc.subjectdoseuk_UA
dc.subjectmeatuk_UA
dc.subjectchemical compositionuk_UA
dc.subjectenergy and biological valueuk_UA
dc.subjectлітійuk_UA
dc.subjectкомбікормuk_UA
dc.subjectгусенятаuk_UA
dc.subjectдозаuk_UA
dc.subjectм'ясоuk_UA
dc.subjectхімічний складuk_UA
dc.subjectенергетична та біологічна цінністьuk_UA
dc.titleThe quality of gosling meat depending on the level of lithium in mixed foddersuk_UA
dc.title.alternativeЯкість м’яса гусенят залежно від рівня літію в комбікормахuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc636.598.087.72uk_UA
dc.identifier.doi10.32718/ujvas2-2.01-
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
The_quality_of_gosling.pdf314,63 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.