Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14117
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorБомко, Віталій Семенович-
dc.contributor.authorBomko, Vitalii-
dc.contributor.authorШаповалов, Дмитро Сергійович-
dc.contributor.authorShapovalov, Dmytro-
dc.contributor.authorКропивка, Юрій Григорович-
dc.contributor.authorKropyvka, Yurii-
dc.date.accessioned2025-05-26T11:43:39Z-
dc.date.available2025-05-26T11:43:39Z-
dc.date.issued2025-
dc.identifier.citationБомко В. С. Вплив протеїнатів Цинку і Купруму на гематологічні показники молодняку свиней на відгодівлі та на перетравність ними поживних речовин комбікорму / В. С. Бомко, Д. С. Шаповалов, Ю. Г. Кропивка // Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. Серія: Сільськогосподарські науки . - 2025 . - Т. 27. - № 102 . С. 127-132. doi: 10.32718/nvlvet‐a10219uk_UA
dc.identifier.issn2707‐5834-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14117-
dc.descriptionThe article presents the results of a scientific and economic study on the effects of different levels of zinc and copper proteinate in the diets of four-breed hybrid piglets during fattening on hematological parameters and feed nutrient digestibility coefficients. The study confirms the importance of balanced feeding for achieving high productivity in hybrid pigs, particularly in ensuring their bodies receive essential trace elements such as zinc and copper. These elements play a key role in enzymatic activity, metabolism, and immune system function. The use of organic trace elements promotes better absorption and bioavailability compared to inorganic salts, such as sulfates. Feeding zinc and copper proteinates improved metabolic processes in the body without negatively affecting biochemical and morphological blood parameters. Hemoglobin levels in pigs of the 3rd experimental group exceeded the control by 6.1 % (P ≤ 0.001), while in the 2nd, 4th, and 5th groups, they were higher by 1.7 %, 4.6 %, and 3.1 %, respectively. The total protein concentration in the blood serum of pigs in the 3rd group was higher by 9.3 % (P ≤ 0.001), in the 4th group by 8.8 % (P ≤ 0.001), and in the 5th group by 7.1 % (P ≤ 0.001) compared to the control. Regarding trace element levels, zinc concentration in the experimental groups was higher than in the control by 8.9 % (P ≤ 0.001), 17.8 % (P ≤ 0.001), 12.5 % (P ≤ 0.001), and 2.3 %, respectively, while copper concentration was higher by 6.6 %, 20.0 %, and 13.3 % in the 2nd, 3rd, and 4th groups, respectively. The inclusion of zinc and copper proteinates in the diet enhanced nutrient digestibility. The highest values were observed in pigs of the 3rd group when zinc proteinate was added at 332.9 g/t and copper proteinate at 10.9 g/t of compound feed. The overall digestibility of organic matter in the experimental groups ranged from 81.6 % to 85.6 %. The digestibility coefficients in the 2nd, 3rd, 4th, and 5th groups exceeded the control by 1.6%, 4.0 % (P ≤ 0.05), 3.2 % (P ≤ 0.05), and 3.0 % (P ≤ 0.05), respectively. The digestibility of crude protein in the experimental groups was higher than in the control by 0.6 %, 3.5 % (P ≤ 0.05), 2.4 % (P ≤ 0.05), and 1.3 % (P ≤ 0.05), while crude fat digestibility increased by 0.5 %, 2.6 % (P ≤ 0.05), 1.5 %, and 0.6 %, respectively. The digestibility of crude fiber in the 3rd group exceeded the control by 2.7 % (P ≤ 0.01), in the 4th group by 2.2 % (P ≤ 0.05), and in the 5th group by 1.4 % (P ≤ 0.05). The digestibility coefficients of nitrogen-free extractives in the 2nd, 3rd, 4th, and 5th groups were higher than in the control by 4.2 %, 6.1 % (P ≤ 0.05), 5.1% (P ≤ 0.05), and 4.5 %, respectively.uk_UA
dc.description.abstractУ статті представлено результати науково-господарського досліду щодо вивчення впливу різних рівнів протеїнатів Цинку та Купруму в раціонах чотирипородних гібридних поросят на відгодівлі на гематологічні показники та коефіцієнти перетравності поживних речовин комбікорму. Дослідження підтверджує важливість збалансованої годівлі для досягнення високої продуктивності гібридних свиней, зокрема у забезпеченні їхнього організму мікроелементами, такими як Цинк і Купрум. Ці елементи відіграють ключову роль у ферментативній активності, метаболізмі та функціонуванні імунної системи. Використання органічних мікроелементів сприяє кращому засвоєнню та біодоступності цих речовин порівняно з неорганічними солями, такими як сульфати. Згодовування протеїнатів Цинку та Купруму сприяло покращенню обмінних процесів в організмі, не погіршуючи біохімічних та морфологічних показників крові. Вміст гемоглобіну у свиней 3-ї дослідної групи перевищував контрольний на 6,1 % (Р ≤ 0,001), у 2-ї, 4-ї та 5-ї – на 1,7 %, 4,6 % і 3,1 % відповідно. Концентрація загального білка в сироватці крові свиней 3-ї групи була вищою на 9,3 % (Р ≤ 0,001), 4-ї – на 8,8 % (Р ≤ 0,001), 5-ї – на 7,1 % (Р ≤ 0,001) порівняно з контролем. Щодо вмісту мікроелементів, рівень Цинку у тварин дослідних груп був вищим за контрольний на 8,9 % (Р ≤ 0,001), 17,8 % (Р ≤ 0,001), 12,5 % (Р ≤ 0,001) та 2,3 % відповідно, а рівень Купруму – на 6,6 %, 20,0 % і 13,3 % у 2-й, 3-й і 4-й групах відповідно. Введення протеїнатів Цинку та Купруму сприяло підвищенню перетравності поживних речовин. Найвищі показники спостерігалися у свиней 3-ї групи за введення протеїнату Цинку 332,9 г/т і протеїнату Купруму 10,9 г/т комбікорму. Загальна перетравність органічної речовини у дослідних групах становила 81,6–85,6 %. Показники 2-ї, 3-ї, 4-ї та 5-ї груп перевищували контрольні відповідно на 1,6 %, 4,0 % (Р ≤ 0,05), 3,2 % (Р ≤ 0,05) і 3,0 % (Р ≤ 0,05). Перетравність сирого протеїну у свиней дослідних груп була вищою за контроль на 0,6 %, 3,5 % (Р ≤ 0,05), 2,4 % (Р ≤ 0,05) і 1,3 % (Р ≤ 0,05), сирого жиру – на 0,5 %, 2,6 % (Р ≤ 0,05), 1,5 % і 0,6 % відповідно. Перетравність сирої клітковини у 3-й групі перевищувала контроль на 2,7 % (Р ≤ 0,01), у 4-й – на 2,2 % (Р ≤ 0,05), у 5-й – на 1,4 % (Р ≤ 0,05). Коефіцієнти перетравності безазотистих екстрактивних речовин у 2-ї, 3-ї, 4-ї та 5-ї групах були вищими за контрольні на 4,2 %, 6,1 % (Р ≤ 0,05), 5,1 % (Р ≤ 0,05) і 4,5 % відповідно.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherЛьвівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицькогоuk_UA
dc.subjectсвиніuk_UA
dc.subjectpigsuk_UA
dc.subjectпротеїнат Цинкуuk_UA
dc.subjectzinc proteinateuk_UA
dc.subjectпротеїнат Купрумуuk_UA
dc.subjectcopper proteinateuk_UA
dc.subjectкомбікормuk_UA
dc.subjectcompound feeduk_UA
dc.subjectбіохімічні та морфологічні показники кровіuk_UA
dc.subjectbiochemical and morphological blood parametersuk_UA
dc.subjectперетравністьuk_UA
dc.subjectdigestibilityuk_UA
dc.subjectкоефіцієнти перетравності.uk_UA
dc.subjectdigestibility coefficientsuk_UA
dc.titleВплив протеїнатів Цинку і Купруму на гематологічні показники молодняку свиней на відгодівлі та на перетравність ними поживних речовин комбікормуuk_UA
dc.title.alternativeThe effect of Zinc and Copper proteinate on the hematological parameters of growing pigs and the digestibility of nutrients in compound feeduk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc636.4.053.084:661.155.3:612.3uk_UA
dc.identifier.doi10.32718/nvlvet‐a10219-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Vplyv_proteinativ (2).pdf463,29 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.