Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14070
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorЗінченко, Сергій Вікторович-
dc.contributor.authorZinchenko, Serhii-
dc.contributor.authorЛозінський, Микола Владиславович-
dc.contributor.authorLozinskyi, Mykola-
dc.contributor.authorСамойлик, Майя Олександрівна-
dc.contributor.authorSamoilyk, Maiia-
dc.contributor.authorУстинова, Галина Леонідівна-
dc.contributor.authorUstynova, Halyna-
dc.date.accessioned2025-05-13T07:54:08Z-
dc.date.available2025-05-13T07:54:08Z-
dc.date.issued2025-03-31-
dc.identifier.citationВикористання полтавського індексу при доборах у популяціях F2-3 пшениці м’якої озимої / С.В. Зінченко, М.В. Лозінський, М.О. Самойлик, Г.Л. Устинова // Матеріали ІІІ Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції «Сучасні напрями та досягнення селекції і насінництва сільськогосподарських культур», 31 березня 2025 р. м. Полтава. - Полтава, 2025. - С. 36–38.uk_UA
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14070-
dc.descriptionCereals, in particular soft winter wheat, are a strategic agricultural crop, with sufficient grain production, which guarantees the food security of Ukraine and the world. Products of wheat grain processing are the main component of the human diet. Yield, as an integrated complex indicator, is determined by the nature of the manifestation of plant productivity components, which are quantitative traits and are controlled by polygenic systems. Since the productivity elements are interconnected in most cases by undesirable correlations, studying the nature of the correlations between them makes it possible to establish which components of the yield structure can increase wheat productivity and, as a result, increase the efficiency of breeding work. Of all the quantitative traits of wheat, it is quite difficult to identify a marker trait by which it would be possible to select valuable recombinants at the early stages of the breeding process, therefore, the probability of searching will be more effective in the case when relative values ​​consisting of several traits are studied, that is, breeding indices.uk_UA
dc.description.abstractЗернові, зокрема пшениця м’яка озима, є стратегічною сільськогосподарською культурою, за достатнього виробництва зерна, що гарантує продовольчу безпеку України і світу. Продукти переробки зерна пшениці – основна складова харчового раціону людства. Врожайність, як інтегрований комплексний показник, визначається характером прояву складових продуктивності рослин, які є кількісними ознаками і контролюються полігенними системами. Так як елементи продуктивності зв’язані між собою в більшості небажаними кореляціями, вивчення характеру кореляційних зв’язків між ними дає можливість встановити, за яких складових структури врожаю можна збільшити продуктивність пшениці і як результат – підвищити ефективність селекційної роботи. З усіх кількісних ознак пшениці досить складно виявити маркерну ознаку, за якою можна було б вести добори цінних рекомбінантів на ранніх етапах селекційного процесу, тому ймовірність пошуку буде результативнішою в тому випадку, коли досліджуються відносні величини, які складаються з декількох ознак, тобто – селекційні індекси.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherПолтавський державний аграрний університетuk_UA
dc.subjectпшениця м’яка озима; soft winter wheatuk_UA
dc.subjectполтавський індекс; poltava indexuk_UA
dc.subjectдобір; selectionuk_UA
dc.subjectпопуляція; populationuk_UA
dc.titleВикористання полтавського індексу при доборах у популяціях F2-3 пшениці м’якої озимоїuk_UA
dc.title.alternativeUsing the Poltava index in selection in F2-3 populations of soft winter wheatuk_UA
dc.typeТези доповідей, Матеріали конференційuk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Vykorystannia_poltavskoho.pdf1,22 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.