Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/1368
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorБурденюк-Тарасевич, Лариса Антонівна-
dc.contributor.authorBurdinuk-Tarasevich, Larisa-
dc.contributor.authorЛозінський, Микола Владиславович-
dc.contributor.authorLozinsky, Nikolay-
dc.date.accessioned2018-10-18T05:32:38Z-
dc.date.available2018-10-18T05:32:38Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.issn1027-3239-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/1368-
dc.descriptionWheat, along with corn and soybeans, is the main food crop of the world with annual gross grain production of more than 600 million tons, which provides the world's population with 21% of food calories. In Ukraine, winter wheat is the main cereal crop. Unfortunately, in terms of its yield, we are significantly lagging behind the United States, Canada and the European Union countries. So, if we analyze the statistical reporting of wheat yield in Ukraine for the period from 1990 to 2013. The largest - 4.02 t / ha - it was in 1990, the lowest - 2.00 t / ha - in 2000. In 2013, the yield was 3.41 t / ha. The area under wheat decreased over this period, namely in Ukraine by 14% (from 7.5 to 6,500,000 hectares), in the USA by 30%, and in the whole of the world - by 5.5%. This is due to the fact that modern wheat varieties do not withstand competition with high-tech soybean and maize varieties in terms of yield and profitability. The main way to solve this problem is the creation and introduction into production of new varieties with a high genetic potential of yield and the development of effective technologies for specific genotypes under certain environmental conditions for their cultivation.uk_UA
dc.description.abstractПшениця, поряд з кукурудзою і соєю, є основною продовольчою культурою світу з щорічними валовими зборами зерна понад 600 млн. тонн, що забезпечує населення планети харчовими калоріями на 21% . В Україні озима пшениця є основною зерновою культурою. На жаль, за її врожайністю ми значно відстаємо від США, Канади та країн Євросоюзу. Так, якщо проаналізувати статистичну звітність врожайності пшениці в Україні за період з 1990 по 2013 рр., найбільшою – 4,02 т/га – вона була в 1990 р., найнижчою – 2,00 т/га – в 2000 р. В 2013 р. урожайність склала 3,41 т/га. Зменшилася за цей період і посівна площа під пшеницею, а саме в Україні на 14% (з 7,5 до 6,5 млн. га), в США на 30%, а всього в світі – на 5,5%. Пов’язане це з тим, що сучасні сорти пшениці не витримують конкуренції з високотехнологічними сортами сої і кукурудзи за показниками урожайності і рентабельності. Основним способом вирішення цієї проблеми є створення і впровадження у виробництво нових сортів з високим генетичним потенціалом урожайності і розробка ефективних технологій для конкретних генотипів за певних екологічних умов їх вирощування. Пшеница, наряду с кукурузой и соей, является основной продовольственной культурой мира с ежегодными валовыми сборами зерна более 600 млн. Тонн, что обеспечивает население планеты пищевыми калориями на 21%. В Украине озимая пшеница является основной зерновой культурой. К сожалению, по ее урожайности мы значительно отстаем от США, Канады и стран Евросоюза. Так, если проанализировать статистическую отчетность урожайности пшеницы в Украине за период с 1990 по 2013 гг. Наибольшей - 4,02 т / га - она ​​была в 1990г., Самой низкой - 2,00 т / га - в 2000г. В 2013 г.. урожайность составила 3,41 т / га. Уменьшилась за этот период и посевная площадь под пшеницей, а именно в Украине на 14% (с 7,5 до 6500000. Га), в США на 30%, а всего в мире - на 5,5%. Связано это с тем, что современные сорта пшеницы не выдерживают конкуренции с высокотехнологичными сортами сои и кукурузы по показателям урожайности и рентабельности. Основным способом решения этой проблемы является создание и внедрение в производство новых сортов с высоким генетическим потенциалом урожайности и разработка эффективных технологий для конкретных генотипов при определенных экологических условий их выращивания.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherНаціональна Академія Аграрних Наукuk_UA
dc.subjectозима пшеницяuk_UA
dc.subjectадаптивністьuk_UA
dc.subjectрайоновані сортиuk_UA
dc.subjectлініїuk_UA
dc.subjectгібридні популяціїuk_UA
dc.subjectозимая пшеницаuk_UA
dc.subjectадаптивностьuk_UA
dc.subjectрайонированные сортаuk_UA
dc.subjectлинииuk_UA
dc.subjectгибридные популяцииuk_UA
dc.subjectwinter wheatuk_UA
dc.subjectadaptabilityuk_UA
dc.subjectzoned varietiesuk_UA
dc.subjectlinesuk_UA
dc.subjecthybrid populationsuk_UA
dc.titleПринципи підбору пар для гібридизації в селекції озимої пшениці T. aestivum на підвищену адаптивність до умов довкілляuk_UA
dc.title.alternativeПринципы подбора пар для гибридизации в селекции озимой пшеницы T. aestivum на повышенную адаптивность к условиям окружающей средыuk_UA
dc.title.alternativePrinciples of selection of pairs for hybridization in the selection of winter wheat T. aestivum for increased adaptability to environmental conditionsuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc633. 111 ”324“: 631. 527. 5uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Pryntsypy pidboru.pdf205,29 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.