Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13628
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorСоболєва, Світлана Василівна-
dc.contributor.authorSobolievа, Svitlana-
dc.contributor.authorГутий, Богдан Володимирович-
dc.contributor.authorGutiy, Bogdan-
dc.contributor.authorЗасуха, Юрій Васильович-
dc.contributor.authorZasukha, Yuri-
dc.contributor.authorСоболєв, Олександр Іванович-
dc.contributor.authorSobolev, Оlexander-
dc.contributor.authorКузьменко, Петро Іванович-
dc.contributor.authorKuzmenko, Petro-
dc.contributor.authorМажиловська, Крістина Робертівна-
dc.contributor.authorMazhilovskaya, Kristina-
dc.date.accessioned2025-02-26T12:17:07Z-
dc.date.available2025-02-26T12:17:07Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationЯкість продуктів забою відгодівельного молодняку свиней за використання у складі комбікормів борошна із яблучних вичавок / С. В. Соболєва, Б. В. Гутий, Ю. В. Засуха та ін. // Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. Серія: Сільськогосподарські науки. – 2024. – Т. 26, № 101. – С. 55–62. doi: 10.32718/nvlvet‐a10109uk_UA
dc.identifier.issn2707‐5834-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13628-
dc.descriptionToday for zootechnical science are remain relevant issues of the rational use of non-traditional feeds in the diets of farm animals. Among the large number of non-traditional foods, apple pomace occupies a prominent place. Like the raw materials, they contain many valuable components: carbohydrates, fats, proteins, pectin substances, vitamins, acids, mineral elements and others. The inclusion of apple pomace in the diet of animals allows not only to increase their productivity and obtain a significant amount of meat and dairy products, but also to save a significant amount of grain fodder and prevent environmental pollution. The aim of scientific research was to study the quality of slaughter products of fattening young pigs for the use of apple pomace flour as a compound feed. Experimental studies were conducted on young pigs of a large white breed of French breeding. During the fattening period, the young pigs of the experimental groups were fed compound feed with different proportions of flour from apple pomace (5 %, 10 and 15 % by weight). The study of the chemical composition of the pigs' meat of the control and experimental groups did not reveal any significant difference between them. However, in the pigs' meat of the experimental groups, compared to the control group, the content of total moisture decreased by 0.4–0.6 % and the fat content by 0.1–0.5 %. In terms of protein content, the young animals of the experimental groups prevailed by 0.5– 1.0 % of their peers from the control group. At the same time, there is a tendency to increase the energy and biological value of the meat of young pigs, which during the fattening period were fed apple pomace flour in the amount of 5 and 10 % by weight instead of barley grain As for the quality of adipose tissue, a slight increase in total moisture content by 0.1–0.8 % and a decrease in fat content by 0.5–1.7 % was observed in the young pigs of the experimental groups, compared to similar indicators in the control group. The results of studies of physical and chemical parameters of adipose tissue indicate some advantages of lard of young pigs of the control group. In particular, the melting temperature of pig fat in experimental groups was higher by 0.9–1.7 %, and the iodine number of fat was lower by 3.3–7.1 %, compared to the control group. Thus, the use of flour from apple pomace in the composition of compound feeds for fattening young pigs up to 15 % (by weight) will allow to save a part of expensive grain feed and thereby increase the efficiency of pork production without reducing the quality of products.uk_UA
dc.description.abstractПитання раціонального використання нетрадиційних кормів у раціонах сільськогосподарських тварин були і залишаються сьогодні актуальними для зоотехнічної науки. Серед великої кількості нетрадиційних кормів чільне місце займають яблучні вичавки. Як і вихідна сировина, вони містять багато цінних компонентів: вуглеводи, жири, білки, пектинові речовини, вітаміни, кислоти, мінеральні елементи та інші. Включення яблучних вичавок в раціон тварин дозволяє не тільки підвищити їхню продуктивність і одержати значну кількість м’ясної та молочної продукції, але й зекономити значну кількість зернофуражу та запобігти забрудненню навколишнього середовища. Метою наукових досліджень було вивчення якості продуктів забою відгодівельного молодняку свиней за використання у складі комбікормів борошна із яблучних вичавок. Експериментальні дослідження проводилися на молодняку свиней великої білої породи французької селекції. Упродовж періоду відгодівлі молодняку свиней дослідних груп згодовували комбікорми з різною часткою борошна із яблучних (5 %, 10 та 15 % від маси). Вивчення хімічного складу м’яса свиней контрольної та дослідних груп не виявило істотної різниці між ними. Проте у м’ясі свиней дослідних груп дещо знизився, порівняно з контрольною групою, вміст загальної вологи на 0,4–0,6 % та вміст жиру на 0,1–0,5 %. За вмістом білка молодняк дослідних груп переважав на 0,5–1,0 % своїх ровесників із контрольної групи. Водночас установлена тенденція до підвищення енергетичної та біологічної цінності м’яса молодняку свиней, якому упродовж періоду відгодівлі вводили в комбікорми замість зерна ячменю борошно із яблучних вичавок у кількості 5 та 10 % за масою. Щодо якості жирової тканини, то у молодняку свиней дослідних груп спостерігалося незначне підвищення вмісту загальної вологи на 0,1–0,8 % та зниження вмісту жиру на 0,5–1,7 % порівняно з аналогічними показниками у контрольній групі. Результати досліджень фізико-хімічних показників жирової тканини свідчать про деякі переваги жиру молодняка свиней контрольної групи. Зокрема, температура плавлення жиру свиней дослідних груп була вищою 0,9–1,7 °С, а йодне число жиру нижчим на 3,3–7,1 % порівняно з контрольною групою. Таким чином, використання борошна із яблучних вичавок у складі комбікормів для відгодівельного молодняку свиней до 15 % (за масою) дозволить зекономити частину дорогих зернових кормів і тим самим підвищити ефективність виробництва свинини без зниження якості продукції.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherЛьвівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицькогоuk_UA
dc.subjectсвиніuk_UA
dc.subjectpigsuk_UA
dc.subjectраціонuk_UA
dc.subjectdietuk_UA
dc.subjectяблучні вичавкиuk_UA
dc.subjectapple pomaceuk_UA
dc.subjectякість м’яса та жируuk_UA
dc.subjectquality of meat and fatuk_UA
dc.titleЯкість продуктів забою відгодівельного молодняку свиней за використання у складі комбікормів борошна із яблучних вичавокuk_UA
dc.title.alternativeQuality of slaughter products of young pigs for fattening using flour from apple pomace in composition of compound feeduk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc636.4.084:658.562:637.512uk_UA
dc.identifier.doi10.32718/nvlvet‐a10109-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
yakist_produktiv_zaboiu.pdf521,69 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.