Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13570
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorБондаренко, Леся Вікторівна-
dc.contributor.authorBondarenko, Lesia-
dc.contributor.authorБогатко, Надія Михайлівна-
dc.contributor.authorBogatko, Nadiіa-
dc.contributor.authorГришко, Віталій Анатолійович-
dc.contributor.authorGrishko, Vitaliі-
dc.contributor.authorЗоценко, Володимир Миколайович-
dc.contributor.authorZotsenko, Volodymyr-
dc.date.accessioned2025-02-17T10:28:16Z-
dc.date.available2025-02-17T10:28:16Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationПоказники росту біомаси спіруліни за різних доз йоду у поживному середовищі / Л. В. Бондаренко, Н. М. Богатко, В. А. Гришко та ін. // Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. Серія: Сільськогосподарські науки.- 2024.- Т. 26, № 101.- С. 351-356. doi: 10.32718/nvlvet‐a10152uk_UA
dc.identifier.issn2707‐5834-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13570-
dc.descriptionIodine is an essential nutritional factor in the body of biological objects and affects the absorption and metabolism of nutrients. Iodine is a mandatory component of mineral and vitamin premixes and mineral mixtures used in livestock and poultry feeding. In the production of premixes and mixtures, iodine is mainly used in the form of potassium iodide. The use of potassium iodide in premixes for feeding hydrobionts (shrimps, crayfish) has a number of disadvantages, including the rapid dissolution of the compound in water. As a result, aquatic organisms do not receive iodine in the required amount. Spirulina platensis is able to accumulate trace elements in its cells. Using these properties, it is possible to obtain spirulina biomass as a feed additive enriched with iodine. The aim of the study was to investigate the effect of different doses of Iodine in the form of potassium iodide modified in skim milk on the change in the optical density of the nutrient medium, which characterises the growth of biomass of the blue-green algae. Five groups were formed for the experiment. In the control group, potassium iodide was added to the culture medium, which provided an additional addition of Iodine in the amount of 1.0 mg/dm3 Iodine. The nutrient medium from experimental groups I, II, III and IV was supplemented with 1.0, 2.0, 4.0 and 6.0 mg/dm3 of Iodine in the form of potassium iodide modified in skim milk. Spirulina was cultivated in the nutrient medium with different doses of Iodine for 10 days. The optical density and iodine content were determined in the nutrient medium. It has been experimentally established that the intensity of blue-green algae cell growth (as measured by optical density) depended on the content of Iodine in the nutrient medium. The highest index of optical density of the nutrient medium with spirulina at the end of the experiment was found in the experimental group where 4.0 mg/dm3 of iodine was added to the latter. It was found that the use of modified potassium iodide in skimmed milk resulted in a 10.3 % reduction in iodine loss from the nutrient medium compared to unmodified potassium iodide.uk_UA
dc.description.abstractЙод є ессенціальним фактором живлення в організмі біооб’єктів, має вплив на засвоєння і обмін поживних речовин. Йод є обов’язковою складовою мінерально-вітамінних преміксів та мінеральних блендів, які використовуються в годівлі сільськогосподарських тварин та птиці. Під час виробництва преміксів та блендів в основному використовують Йод у формі калію йодиду. Використання калію йодиду в складі преміксів у годівлі гідробіонтів (креветки, раки) має ряд недоліків в тому числі швидке розчинення сполуки у воді. Внаслідок чого гідробіонти не отримують Йод у регламентованій нормі. Spirulina platensis здатна накопичувати у своїх клітинах мікроелементи. Використовуючи такі властивості можливо отримати біомасу спіруліни як кормову добавку збагачену Йодом. Метою роботи було дослідження впливу різних доз Йоду у формі калію йодиду модифікованого у знежиреному молоці на зміну оптичної густини поживного середовища, що характеризує нарощування біомаси синьо-зеленої водорості. Для експерименту формували п’ять груп. У контрольній групі до поживного середовища додавали калій йодид, що забезпечувало додаткове внесення Йоду у кількості 1,0 мг/дм3 Йоду. До поживного середовища із І; ІІ ІІІ та IV дослідної групи додатково вносили 1,0; 2,0; 4,0 та 6,0 мг/дм3 Йоду у формі калію йодиду модифікованого у знежиреному молоці. Культивування спіруліни на поживному середовищі із різними дозами Йоду проводили продовж 10 діб. У поживному середовищі визначали показники оптичної густини і вміст Йоду. Експериментально встановлено, що інтенсивність нарощування клітин синьо-зеленої водорості (за показником оптичної густини) залежала від вмісту в поживному середовищі Йоду. Найбільший показник оптичної густини поживного середовища із спіруліною на кінець експеримнету було встановлено у дослідній групі, де до останнього додатково вносили 4,0 мг/дм3 Йоду. Встановлено, що за використання калію йодиду модифікованого у знежиреному молоці втрати йоду із поживного середовища менші на 10,3 % у порівняні з немодифікованим калієм йодидом.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.subjectсиньо-зелена водоростьuk_UA
dc.subjectblue-green algaeuk_UA
dc.subjectфітореакториuk_UA
dc.subjectphytoreactorsuk_UA
dc.subjectсередовище Заррукаuk_UA
dc.subjectZarrouk's mediumuk_UA
dc.subjectоптична густинаuk_UA
dc.subjectoptical densityuk_UA
dc.subjectкалій йодидuk_UA
dc.subjectpotassium iodideuk_UA
dc.subjectзнежирене молокоuk_UA
dc.subjectskim milkuk_UA
dc.titleПоказники росту біомаси спіруліни за різних доз йоду у поживному середовищіuk_UA
dc.title.alternativeIndicators of spirulina biomass growth at different doses of iodine in the nutrient mediumuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc582.232.1:577.112:546.15uk_UA
dc.identifier.doi10.32718/nvlvet‐a10152-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
pokaznyky_rostu_biomasy_spiruliny.pdf564,15 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.