Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/12723
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorЗоценко, Володимир Миколайович-
dc.contributor.authorZotsenko, Volodymyr-
dc.contributor.authorОстровський, Денис Миколайович-
dc.contributor.authorOstrovsky, Denis-
dc.contributor.authorБогатко, Надія Михайлівна-
dc.contributor.authorBogatko, Nadiіa-
dc.contributor.authorГришко, Віталій Анатолійович-
dc.contributor.authorGrishko, Vitaliі-
dc.date.accessioned2024-10-30T12:07:19Z-
dc.date.available2024-10-30T12:07:19Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationБезпечність м’яса перепелів за випоювання суспензії Chlorella / В.М. Зоценко, Д.М. Островський, Н.М. Богатко, В.А. Гришко // Наук. вісник вет. медицини: зб-к наук. праць. - Біла Церква: БНАУ, 2024. - Вип.1. - С.60-71. Doi: 10.33245/2310-4902-2024-188-1-60-71uk_UA
dc.identifier.issn2310-4902-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/12723-
dc.descriptionGreen algae Chlorella is positioned as a biologically active feed additive that includes proteins, polysaccharides, vitamins, minerals, glycoproteins and ß-glucans. Adding a small amount of them to the diet has a positive effect on the health and welfare of animals and poultry. However, their use in poultry farming requires an analysis of the quality and safety of the obtained products for the consumer. The purpose of the study is to assess the safety and quality of quail meat after drinking a suspension of Chlorella vulgaris microalgae. The object of study were quails of the Pharaoh breed, at the age of one day they were divided into two groups: experimental and control, 30 heads in each. The birds were kept in cages with free access to food and water. The quails of the research group were given a chlorella suspension (DSTU EK ISO 8692:2022 EN) in their drinking water. For drinking, the prepared chlorella suspension was diluted with drinking water to a concentration of 2*106 cells/ml grown in a glass fermenter. Weighing of quails was carried out weekly starting from day-old age. Drinking the suspension of Chlorella vulgaris increased the live weight of quail by 13.2 (p<0.05) compared to the control. Pre-slaughter examination of quails of both groups revealed a satisfactory clinical condition of the bird. An examination of 20 quail carcasses showed that they can be attributed to the first grade. According to organoleptic indicators, quail meat in the veterinary and sanitary sense belongs to benign quality. The conducted microbiological studies of quail meat show that there is no effect of the microalgae Chlorella sorokiniana in the applied doses on its bacterial contamination. The chemical parameters of the meat (pH, amino ammonia nitrogen, volatile fatty acids) during storage in the refrigerator (5 days, t= 4–5 °C) tended to increase and were within the normal range for a fresh product. During microscopy, m ulcer tissue and its disintegration were not detected in quails of both groups. The biological value of quail meat of both groups was identical, and there was no toxicity. The tasting evaluation of the broth and meat showed that drinking the microalgae Chlorella sorokiniana does not affect the studied taste indicators. Therefore, the meat of quails that received the microalgae Chlorella sorokiniana feed additive with water is of good quality according to the veterinary and sanitary examination, which allows it to be used for human consumption without restrictions.uk_UA
dc.description.abstractЗелені водорості Chlorella позиціонуються як біологічно активна кормова добавка, до складу якої входять білки, полісахариди, вітаміни, мінерали, глікопротеїни та ß-глюкани. Додавання їх незначної кількості до раціону позитивно впливає на здоров’я та добробут тварин і птиці. Однак їх використання у птахівництві потребує аналізу якості і безпечності отриманої продукції для споживача. Мета дослідження – провести оцінювання безпечності м’яса перепелів за випоювання суспензії мікроводорості Chlorella sorokiniana. Об’єктом вивчення були перепели породи Фараон, в добовому віці їх поділили на дві групи: дослідну і контрольну, по 30 голів у кожній. Птицю утримували у клітках за вільного доступу до корму і води. Перепелам дослідної групи у питну воду додавали суспензію хлорели (ДСТУ ЕК ISO 8692:2022 EN). Для випоювання готову суспензію хлорели розбавляли питною водою до концентрації 2*106 клітин/мл, вирощену у скляному ферментері. Зважування перепелів проводили щотижнево починаючи з добового віку. Випоювання суспензії Chlorella sorokiniana збільшило живу масу птиці на 13,2 (р<0,05) проти контролю. Передзабійний огляд перепелів обох груп виявив задовільний клінічний стан птиці. Огляд 20 тушок перепелів показав, що їх можна віднести до першого ґатунку. За органолептичними показниками м’ясо перепелів у ветеринарно-санітарному значенні належить до доброякісного. Проведені мікробілогічні дослідження м’яса перепелів свідчать про відсутність впливу мікроводорості Chlorella sorokiniana у застосованих дозах на його бактеріальну контамінацію. Хімічні показники м’яса (рН, аміноаміачний азот, леткі жирні кислоти під час зберігання в умовах холодильника (5 діб, t= 4–5 °C) мали тенденцію до зростання і знаходились в межах норми для свіжого продукту. Під час мікроскопії м’язової тканини її розпаду у перепелів обох груп не виявлено. Біологічна цінність м’яса перепелів обох груп була тотожною, а токсичність відсутня. Дегустаційне оцінювання бульйону і м’яса показало, що випоювання мікроводорості Chlorella sorokiniana не впливає на досліджувані смакові показники. Отже, м’ясо перепелів, які отримували з водою кормову добавку мікроводорості Chlorella sorokiniana за досліджуваними показниками є безпечним, що дозволяє використовувати його в їжу людям без обмежень.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherБНАУuk_UA
dc.subjectптицяuk_UA
dc.subjectдегустаційне оцінюванняuk_UA
dc.subjectмікроводоростіuk_UA
dc.subjectорганолептичне оцінюванняuk_UA
dc.subjectмікробна контамінаціяuk_UA
dc.subjectбіологічна цінністьuk_UA
dc.subjectpoultryuk_UA
dc.subjecttasting evaluationuk_UA
dc.subjectmicroalgaeuk_UA
dc.subjectorganoleptic evaluationuk_UA
dc.subjectmicrobial contaminationuk_UA
dc.subjectbiological valueuk_UA
dc.titleБезпечність м’яса перепелів за випоювання суспензії Chlorellauk_UA
dc.title.alternativeSafety of quail meat after drinking Chlorella suspensionuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc31:636.6.087.8:579.63.546uk_UA
dc.identifier.doi10.33245/2310-4902-2024-188-1-60-71-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
bezpechnist'_m’jasa.pdf514,28 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.