Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/11933
Title: Effect of probiotic biopreparation on fatness, organoleptic, and chemical parameters of broiler chicken meat
Other Titles: Вплив пробіотичного біопрепарату на вгодованість, органолептичні та хімічні показники м’яса курчат-бройлерів
Authors: Bogatko, Aliona
Богатко, Альона Федорівна
Bogatko, Nadiya
Богатко, Надія Михайлівна
Bukalova, Natalia
Букалова, Наталія Володимирівна
Lyasota, Vasily
Лясота, Василь Петрович
Tkachuk, Svitlana
Ткачук, Світлана Алімівна
Keywords: probiotic;express and advanced methods;poultry fatness;chemical composition of meat;qualitative and quantitative indicators;пробіотик;вгодованість птиці;хімічний склад м’яса;якісні та кількісні показники;експресні та удосконалені методики;птиця;bird
Issue Date: 2024
Citation: Effect of probiotic biopreparation on fatness, organoleptic, and chemical parameters of broiler chicken meat / A. Bogatko, N. Bogatko, N. Bukalova et al. // Scientific Horizons. - 2024. - Vol. 27. - No. 3. - P.9-22.
Abstract: The relevance of this study was to use the probiotic biopreparation Subtiform in the production of broiler chickens to increase productivity and improve the organoleptic and chemical characteristics of poultry slaughter products. The purpose of this study was to determine the effect of a probiotic biopreparation on the fatness of broiler chickens, the chemical composition of meat and chemical parameters using the developed patented express and optimised methods. The following methods were used: physical, organoleptic, chemical. It was found that the use of Bacillus subtilis and Bacillus licheniformis (2.5×109 CFU/g) with whey powder filler increased productivity, specifically, the live weight of broiler chickens increased by 4.02% (P<0.001) when fed at a dose of 2.0 g/10 dm3 of water and by 4.75% (P<0.001) in experiment 3 compared to the control group. An increase in indicators in the experimental group 3 was found, namely, the average daily weight gain of carcasses – by 8.33% (P<0.001); total weight of the bird carcass and neck giblets – by 26.48% (P<0.001); weight of internal fat – by 1.89 times (P<0.001) compared to the control. Statistical significance (P<0.001) was also found in the increase in the weight of internal organs (stomach, liver, heart, adrenal gland) in experimental groups 2 and 3 compared to the control. The improvement in organoleptic and tasting characteristics of poultry meat and meat broth after feeding the probiotic preparation, specifically in experimental group 3, was summarised. The obtained quantitative and qualitative chemical parameters using express and optimised methods indicated the freshness of broiler chickens meat at (0-4)°C cooling, at which it is allowed to sell poultry carcasses up to 5 days, of control and experimental groups 1, 2, 3. The practical value of this study lies in the use of a probiotic biopreparation by veterinary specialists at broiler chick production facilities to increase the productivity of broiler chickens and improve the quality and safety of their slaughter products.
Description: Актуальність роботи полягала у використанні пробіотичного біопрепарату Субтіформ за виробництва курчат-бройлерів для підвищення продуктивності та покращення органолептичних та хімічних показників продуктів забою птиці. Метою роботи було визначити вплив пробіотичного біопрепарату на вгодованість курчат-бройлерів, хімічний склад м’яса і хімічні показники за розробленими запатентованими експресними і оптимізованими методиками. Використані наступні методи: фізичні, органолептичні, хімічні. Було встановлено, що застосування Bacillus subtilis і Bacillus licheniformis (2,5×109 колонієутворюючі одиниці/г) з наповнювачем – сухої молочної сироватки, сприяло збільшенню продуктивності, зокрема жива вага курчат-бройлерів підвищувалася за випоювання у дозі 2,0 г/10 дм3 води – на 4,02 % (Р<0.001) та у досліді 3 – на 4,75 % (Р<0,001) порівняно до контрольної групи. Встановлено підвищення показників у досліджуваній групі 3, зокрема, середньодобового приросту маси тушок – на 8,33 % (Р<0,001); загальної маси тушки птиці та потроху з шиєю – на 26,48 % (Р<0,001); ваги внутрішнього жиру – у 1,89 рази (Р<0,001) порівняно до контрольної групи. Також спостерігалося статистична значущість (Р<0,001) щодо збільшення маси внутрішніх органів (шлунку, печінки, серця, наднирника) у дослідних групах 2 і 3, порівняно до контрольної групи. Було узагальнено покращення органолептичних та дегустаційних показників мяса та м’ясного бульйону птиці за випоювання пробіотичного препарату, зокрема у дослідній групі 3. Отримані кількісні та якісні хімічні показники за використання експресних та оптимізованих методик вказували на свіжу ступінь м’яса курчат-бройлерів за охолодження (0-4) °С, за якої дозволено реалізації тушок птиці до 5 діб, контрольної і дослідних груп 1, 2, 3. Практичне цінність роботи полягала у використанні фахівцями ветеринарної медицини на потужностях з виробництва курчатбройлерів пробіотичного біопрепарату для підвищення продуктивності курчат-бройлерів та покращення якості та безпечності продуктів їх забою.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/11933
metadata.dc.identifier.udc: 636.52/.56.053.09:637.5:615.324
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
effect of probiotic.pdf463,07 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.