Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/11862
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorБондаренко, Леся Вікторівна-
dc.contributor.authorBondarenko, Lesia-
dc.contributor.authorФедорченко, Максим Миколайович-
dc.contributor.authorFedorchenko, Maksym-
dc.contributor.authorКороль, Алла Петрівна-
dc.contributor.authorKorol, Alla-
dc.contributor.authorБезпалий, Іван Федорович-
dc.contributor.authorBezpalyi, Ivan-
dc.contributor.authorКороль-Безпала, Леся Петрівна-
dc.contributor.authorKorol-Bezpala, Lesia-
dc.date.accessioned2024-06-18T11:50:12Z-
dc.date.available2024-06-18T11:50:12Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationБондаренко Л. В. Основні аспекти годівлі та органолептичні показники м’яса равликів при промисловій технології вирощування / Л. В. Бондаренко, М. М. Федорченко, А. П. Король та ін. // Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія «Тваринництво». – 2023. – вип.1 (52). – С. 11-16.uk_UA
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/11862-
dc.descriptionSnail farming is still a new industry for Ukraine, but it is dynamically developing not only for domestic production, but also for export. The demand for the snail is constantly growing, and today it is not satisfied, and the global capital turnover in this sector of the market is hundreds of millions of dollars. Demand significantly exceeds supply. Currently, 21 Ukrainian farms are included in the list of exporters to EU countries in the "Frog legs and snails" section, SEEDS writes. The most popular snails are Helix pomatia (grape snail). We investigated the influence of different types of feed on the growth, development and organoleptic parameters of snail meat of the species Helix pomatia during industrial cultivation technology. Snails of the species Helix pomatia, which received combined feed in addition to the diet, had higher indicators of shell and leg sizes, compared to snails of other groups. In these animals, the total weight and meat yield were also higher than in the first group by an average of 13%. Snail meat is considered a real delicacy due to its delicate structure and exquisite delicate taste. In addition, snails have the advantage of an incredibly rich chemical composition, which includes many substances useful for the human body. The organoleptic parameters of Helix pomatia snail meat with different types of feeding had no significant difference both before and after heat treatment. The meat of snails of all groups had a beige-brown color, elastic, springy consistency. The smell is weak, reminiscent of the smell of wet soil with a slight aroma of mushrooms, after heat treatment the smell became neutral, only a weak smell was felt, which resembles the smell of cooked mushrooms. Ukraine has good prospects for the development of industrial cultivation of snails, it can significantly increase the supply of snails to Europe and other regions of the world, but for this domestic production of molluscs must reach a qualitatively new level. It is also necessary to carry out relevant scientific research in this field, because heliceculture is a science-intensive industry, and any development of the country's natural resources must begin with their comprehensive study.uk_UA
dc.description.abstractРавликівництво – поки що нова галузь для України, але вона динамічно розвивається не тільки на внутрішнє виробництво, але й на експорт. Попит на равлика постійно зростає, і на сьогоднішній день є не задоволеним, а світовий оборот капіталу в цьому секторі ринку складає сотні мільйонів доларів. Попит суттєво перевищує пропозицію. Наразі до списку експортерів у країни ЄС у розділі “Жаб’ячі лапки і равлики” включено 21 українське господарство, пише SEEDS. Найбільшою популярністю користуються равлики виду Helix pomatia (равлик виноградний). Нами було досліджено вплив різних видів кормів на ріст, розвиток та органолептичні показники м’яса равликів виду Helix pomatia при промисловій технології вирощування. Равлики виду Helix pomatia, які додатково до раціону отримували комбікорм мали вищі показники розмірів мушлі та ноги, порівняно з равликами інших груп. У цих тварин також загальна маса та вихід м’яса були вищими, ніж у першої групи в середньому на 13 %. М’ясо равликів вважається справжнім делікатесом завдяки ніжній структурі і вишуканому тонкому смаку. Крім цього, равлики мають перевагу в неймовірно багатому хімічному складі, що включає безліч корисних для людського організму речовин. Органолептичні показники м’яса равликів виду Helix pomatia за різних типів годівлі суттєвої різниці не мали як до термічної обробки так і після неї. М’ясо равликів всіх груп мало бежево-коричневий колір, еластичне, пружної консистенції. Запах слабо виражений, нагадує запах вологого ґрунту з незначним ароматом грибів, після термічної обробки запах став нейтральним, відчувався лише слабкий запах, який нагадує запах варених грибів. Україна має гарні перспективи розвитку промислового вирощування равликів, вона може суттєво наростити поставки равликів в Європу та інші регіони світу, проте для цього вітчизняне виробництво молюсків має вийти на якісно новий рівень. Також необхідно провести відповідні наукові дослідження, у цій галузі, адже, геліцекультура – це наукоємна галузь, і будьяке освоєння природних багатств країни повинне починатися з їх всебічного вивчення.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherСумський національний аграрний університетuk_UA
dc.relation.ispartofseriesТваринництво;-
dc.subjectравлик виду Helix pomatia (виноградний равлик)uk_UA
dc.subjectHelix pomatia snail (grape snail)uk_UA
dc.subjectм’ясо равликівuk_UA
dc.subjectsnail meatuk_UA
dc.subjectгодівля равликівuk_UA
dc.subjectsnail feedinguk_UA
dc.subjectгеліцекультураuk_UA
dc.subjecthelicecultureuk_UA
dc.titleОсновні аспекти годівлі та органолептичні показники м’яса равликів при промисловій технології вирощуванняuk_UA
dc.title.alternativeMain aspects of feeding and organoleptic indicators of snail meat in industrial growing technologyuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc594:614.3uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
оsnovni_aspekty.pdf251,22 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.