Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/11645
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorБомко, Віталій Семенович-
dc.contributor.authorBomko, Vitalii-
dc.contributor.authorЧернадчук, Михайло Михайлович-
dc.contributor.authorChernadchuk, Mykhailo-
dc.contributor.authorКропивка, Юрій Григорович-
dc.contributor.authorKropyvka, Yurii-
dc.date.accessioned2024-06-07T08:16:01Z-
dc.date.available2024-06-07T08:16:01Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationБомко В. С. Затрати корму і показники відтворної здатності високопродуктивних корів за різних рівнів Bypass сої в раціонах / В. С. Бомко, М. М. Чернадчук, Ю. Г. Кропивка // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. Серія: Сільськогосподарські науки.- 2024.- № 26(100).- С. 199-203.doi: 10.32718/nvlvet-a10031nvuk_UA
dc.identifier.issn2707‐5834-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/11645-
dc.descriptionThe article presents the results of a scientific and economic experiment to study the influence of different levels of Bypass soybeans in the diets of high-yielding cows on feed costs per kilogram of milk and reproductive functions of cows. Provision of the rations of the experimental cows with an unequal amount of the difficult-to-dissolve fraction of crude protein, at the expense of Bypass soybeans, affected their consumption of bulk feed. The experimental cows consumed 4.1–4.8 kg from the specified 5 kg of alfalfa hay, 20.8–24.6 kg from 25 kg of corn silage, and 8.4–9.7 kg from 10 kg of alfalfa hay. The consumed feed provided cows with crude protein at the level of 16.0–16.5 % of the dry matter, its poorly soluble fraction at the level of 27.3 % of the crude protein in the 1st control group, 31.1 % in the 2nd experimental group, 35.2 % – in the 3rd experimental group and 40.0 % – in the 4th experimental group. The sugar-starch-protein ratio was normal and ranged from 2.20 to 2.28 : 1 with a norm of 2.1 : 1. The micronutrient rations were balanced due to micronutrients of organic origin. On the basis of the obtained data, it was proved that the lowest feed consumption per 1 kg of milk was observed in cows of the 4th experimental group, which were fed rations with 2 kg of Bypass soybeans, where the level of insoluble protein was 40 % of crude protein and these consumptions were 6.5 MJ against 7.4 MJ in the 1st control group. Cows of the 4th experimental group also had the best insemination and service period indicators. The duration of the service period in the experimental groups was less in percentage compared to the animals of the 1st control group by: 15.0 in the 2nd; 25.6 in the 3rd and 32.9 in the 4th. Partial and complete replacement in the diets of cows of the 2nd, 3rd and 4th experimental groups of soybean meal with Vypass soybeans at the level of 1.0; 1.7 and 2 kg of compound feed concentrate in the first 100 days of lactation has a positive effect on the physiological state, stimulates appetite and provides normal conditions for fertilization and embryo development.uk_UA
dc.description.abstractВ статті викладені результати проведеного науково-господарського досліду з вивчення впливу різних рівнів Bypass сої в раціонах високопродуктивних корів на затрати корму на один кілограм молока та відтворні функції корів. Забезпечення раціонів дослідних корів неоднаковою кількістю важкорозчинної фракції сирого протеїну, за рахунок Bypass сої, позначилися на поїданні ними об’ємних кормів. Піддослідні корови споживали із заданих 5 кг сіна люцернового 4,1–4,8 кг, з 25 кг силосу кукурудзяного – 20,8–24,6 кг, з 10 кг сінажу люцерни – 8,4–9,7 кг. Спожиті корми забезпечували корів сирим протеїном на рівні 16,0–16,5 % від сухої речовини, важкорозчинною його фракцією на рівні 27,3 % від сирого протеїну в 1-й контрольній групі, 31,1 % – в 2-й дослідній групі, 35,2 % – в 3-й дослідній групі і 40,0 % – в 4-й дослідній групі. Цукрово-крохмально-протеїнове відношення було в нормі і коливалося 2,20–2,28 : 1 при нормі 2,1 : 1. Раціони по мікроелементам були збалансовані за рахунок мікроелементів органічного походження. На підставі отриманих даних доведено, що найменші витрати корму на 1 кг молока спостерігали у корів 4-ї дослідної групи, яким згодовували раціони з 2 кг Bypass сої, де рівень важкорозчинного протеїну склав 40 % від сирого протеїну і ці витрати становили 6,5 МДж проти 7,4 МДж у 1-й контрольній групі. Також найкращі показники осіменіння та сервіс-періоду мали корови 4-ї дослідної групи. Тривалість сервіс-періоду в дослідних групах у відсотках була меншою порівняно з тваринами 1-ї контрольної групи на: 15,0 в 2-й; 25,6 в 3-й і 32,9 в 4-й. Часткова та повна заміна в раціонах корів 2-ї, 3-ї і 4-ї дослідних груп макухи сої на Вypass сої на рівні 1,0; 1,7 і 2 кг у складі комбікорму-концентрату в перші 100 днів лактації позитивно впливає на фізіологічний стан, стимулює охоту і забезпечує нормальні умови для процесів запліднення і розвитку зародка.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherЛьвівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького.uk_UA
dc.subjectвисокопродуктивні коровиuk_UA
dc.subjecthigh-yielding cowsuk_UA
dc.subjectBypass сояuk_UA
dc.subjectBypass soybeanuk_UA
dc.subjectмакуха соєваuk_UA
dc.subjectsoybean mealuk_UA
dc.subjectсирий протеїнuk_UA
dc.subjectcrude proteinuk_UA
dc.subjectрозщеплений протеїнuk_UA
dc.subjectsplit proteinuk_UA
dc.subjectнерозщеплений протеїнuk_UA
dc.subjectnon-spliced proteinuk_UA
dc.subjectзатрати кормуuk_UA
dc.subjectfeed costsuk_UA
dc.subjectосіменінняuk_UA
dc.subjectinseminationuk_UA
dc.subjectсервіс-періодuk_UA
dc.subjectservice perioduk_UA
dc.titleЗатрати корму і показники відтворної здатності високопродуктивних корів за різних рівнів Bypass сої в раціонахuk_UA
dc.title.alternativeFeed costs and indicators of reproductive capacity of high-yielding cows at different levels of Bypass soybeans in rationsuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc636.2.084:636.087.7uk_UA
dc.identifier.doi10.32718/nvlvet‐a10031-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
zatraty_kormu_i_pokaznyky (1).pdf497,94 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.