Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/1108
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorКарпук, Леся Михайлівна-
dc.contributor.authorKarpuk, Lesia-
dc.date.accessioned2018-09-04T13:13:41Z-
dc.date.available2018-09-04T13:13:41Z-
dc.date.issued2008-
dc.identifier.citationКарпук Л.М. Посівні якості та продуктивні властивості насіння цукрових буряків залежно від способів його підготовки : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. с.-г. наук [спец.] 06.01.14 «Насінництво» / Леся Михайлівна Карпук ; УААН, Ін-т цукрових буряків . – Київ, 2008 . - 20 с.-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/1108-
dc.description.abstractВперше вирішено наукову проблему щодо використання різних способів підготовки насіння для поліпшення його посівних якостей та продуктивних властивостей. Вивчено продуктивність насіння залежно від способів його передпосівної підготовки. Встановлено, що «м’яке» шліфування попередньо розкаліброваного насіння позитивно впливає на інтенсивність проростання і, особливо на перших його етапах. Регулювання режимів шліфування насіння шляхом зміни часто-ти струму від 35 до 50 Гц істотно не впливало на фізико-механічні властивості насіння після шліфування і ступінь шліфування. Сортування насіння за аеродинамічними властивостями посівних фракцій 3,5-4,5 мм та 4,5-5,5 мм з метою підвищення однонасінності є не ефективним навіть за режиму сортування, коли в аспіраційні відходи потрапляло 60% однонасінних плодів. При вивченні біологічних особливостей і продуктивності ЧС гібридів цукрових буряків залежно від способів підготовки насіння - встановлено пряму залежність польової схожості насіння, густоти рослин, врожайності і збо-ру цукру з одного гектару залежно від способів підготовки насіння. Доведено, що за однієї і тієї ж вологості ґрунту капсульоване насіння проростало інтенсивніше, ніж дражоване. Впервые решена научная проблема по применению разных способов обработки семян для улучшения их посевных качеств и продуктивных свойств. Экспериментально обосновано эффективность использования шлифо-вания семян и определены оптимальные режимы его проведения при под- готовке семян для дражирования и капсулирования. Установлена нецелесоо-бразность сортировки семян за аэродинамическими свойствами с целью повышения односемянности семян. Полученные результаты использованы для уточнения технологического регламента подготовки семян сахарной свеклы для дражирования и капсулирования на семенных заводах ЗАО «Ворскла» и Винницком семенном заводе ООО «Агроград «В». Результаты исследований по использованию семян разных категорий для сева сахарной свеклы свидетельствуют о высокой эффективности использования дра-жированных, капсулированных и инкрустированных, что и рекомендуют для производителей сахаросыръя. Впервые доказано, что регуляция режимов шлифования семян путем изменения частоты тока от 35 до 50 Гц существенно не влияет на физико-механические свойства семян после шлифования и степень шлифования. Установлено, что более существенно влияет на степень шлифования семян нагрузка на шлифовальную машину, то есть положение заслонки, которая регулирует время нахождения семян в барабане шлифовальной машины. Впервые определено, что сортировка семян за аэродинамическими свойствами семенных фракций 3,5 - 4,5 мм и 4,5 - 5,5 мм с целью повышения односемянности является не эффективной даже при режиме сортировки, когда в аспирационные отходы попадало 60 % односемянных плодов. Впервые изучены биологические особенности и продуктивность МС гибридов сахарной свеклы в зависимости от способов подготовки семян. Установлена прямая зависимость полевой всхожести семян, густоты растений, урожайности и сбора сахара с одного гектара от способов подготовки семян. Доказано, что при одной и той же влажности почвы капсулированные семена прорастали интенсивнее, чем дражированные. For the first time the scientific problem is decided which is based on the different methods of seed’s treatment for the improvement of their sowing qualities and productive properties. Seed were tested with different preparation. The seed’s productivity was studied according to the ways of their presowing preparation. The adjusting of the modes of seed’s polishing by the change of frequency of current from 35 to 50 Hertz substantially did not influence on physical and mechanical properties of seeds, after polishing and polishing degree. The seed’s sorting according to the aerodynamic properties of sowing factions 3,5-4,5 and 4,5-5,5 with the purpose to increase the monogermity is not effective even during the mode of sorting, when 60% of the monogermity seed balls garden-stuffs got in aspiration wastes. During the study of the biological features and productivity of the MS of sugar beets according to the methods of the seed’s preparation is determined direct dependence of the field likeness of the seed, the density of plants, the productivity and the harvest of the sugar from one hectare. It is proved that with the same humidity of soil the capsule seed germinated more intensive than pellet seed.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.subjectгібридне насінняuk_UA
dc.subjecthybrid seeduk_UA
dc.subjectгибридные семенаuk_UA
dc.subjectпосівні якості-
dc.subjectпродуктивні властивості-
dc.subjectшліфування-
dc.subjectінкрустація-
dc.subjectдражування-
dc.subjectкапсулювання-
dc.subjectсхожість-
dc.subjectоднонасінність-
dc.subjectаеродинамічні властивості-
dc.subjectsowing qualities-
dc.subjectproductive properties-
dc.subjectpolishing-
dc.subjectencrustation-
dc.subjectpelleting-
dc.subjectcapsulation-
dc.subjectgermination capacity-
dc.subjectmonogermity-
dc.subjectaerodynamic properties-
dc.subjectпосевные качества-
dc.subjectпродуктивные свойства-
dc.subjectшлифование-
dc.subjectинкрустация-
dc.subjectкапсулирование-
dc.subjectвсхожесть-
dc.subjectодносемянность-
dc.subjectаэродинамические свойства-
dc.subjectдражирование-
dc.titleПосівні якоості та продуктивні властивості насіння цукрових буряків залежно від способів його підготовкиuk_UA
dc.title.alternativeSowing qualities and productive properties of sugar beet seeds of depending on the methods of their preparationuk_UA
dc.title.alternativeПосевные качества и продуктивные свойства семян сахарной свеклы в зависимости от способов их подготовкиuk_UA
dc.typeАвторефератuk_UA
dc.identifier.udc633.63:631.531.12uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Posivni_yakosti_ta_produktyvni_vlastyvosti.pdf928,59 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.